Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis eumecocaulon
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 26 października 2009 17:33:34

Witam,

i przedstawiam maluszka, który mi właśnie dziś zakwitł

Pleurothallis eumecocaulon Schlechter 1923 (synonim: Ancipitia eumecocaulon (Schltr.) Luer 2004 występuje w Kostaryce i Panamie w bardzo wilgotnych lasach na wysokościach 800-2000 m. Duża rozpiętość wysokości oznacza, że można go uprawiać w szerokim zakresie temperatur, ale wymaga wysokiej wilgotności i stałego ruchu powietrza, za to niewiele światła.

Moja roślina rośnie w akwarium na parapecie północno-wschodniego okna, gdzie temperatury ma raczej niższe , ale widocznie jej dobrze skoro postanowiła zakwitnąć. Na razie jest to tylko 1 kwiatek, ale jest

Kwiaty podobno będą się sukcesywnie pojawiać na tym samym pędzie, więc mam nadzieję na kolejne. Gdyby go rozłożyć miałby z 1 cm, ale ponieważ jest nieco stulony, to jego wielkość nie przekracza 5-6 mm. Do zdjęć musiałam go nieźle "upozować"

No to i zdjęcia

Pozdrawiam,
Grażyna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania S.
E-mail:  
Data: poniedziałek, 26 października 2009 22:25:48
Śliczny maluszek (a ostatnio za nimi wprost szaleję)
Na drugim zdjęciu warżka razem z prętosłupiem kojarzą mi się z jakimś lecącym aniołkiem... a z tyłu ma jeszcze skrzydełka
Pozdiwiam Panią za pasję, fotografie i wiedzę na temat storczyków - a szczególnie tych uroczych maleńśtw
Pozdrawiam, Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl