Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium lamellatum
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: wtorek, 13 lipca 2010 16:28:40
Opisane na metce jako Den ypsilon, ale to chyba jest
Dendrobium lamellatum (Blume) Lindl., Gen. Sp. Orchid. Pl.: 89 (1830).

Wszystko co mają podobne, to cylindryczne, spłaszczone bulwy, liście. Den lamellatum ma fioletowy kolor liści od wewnętrznej strony.
Występuje na południowym wschodzie Azji, obejmuje Laos, Birmę, półwysep Indochiński - Tajlandię, Malezję, Sumatrę, zachodnią Jawę, północne Borneo i Filipiny. Rośliny znajdowane są na wysokości 460 - 610m, ale stosunkowo rzadko. Stanowisko w półcieniu, duża wilgotność. Moje wisi na kracie w sąsiedztwie nawilżacza, drugi rząd od okna o wystawie południowej. Chyba smaczne, obgryzane przez ślimaki. Tym razem ja odniosłam zwycięstwo, ślimaki na łonie natury.

Pędy kwiatowe wyrastają zarówno ze starej bulwy bezlistnej, jak z nowej. Ślimaki zjadły i nowe pędy kwiatowe jak i młodziutką bulwkę.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 13 lipca 2010 18:05:01

Na pohybel ślimakom!!!!!!

A teraz do rzeczy . Wydaje się, że masz rację i jest to raczej Dendrobium lamellatum, bo Dendrobium ypsilon powinno mieć warżkę w kształcie właśnie litery Y - stąd nazwa , a można je oglądnąć tu: http://www.orchidfoto.com/albums/orchids/dendrobium/dendrobium_ypsilon

Wg Seidenfadena są nie do odróżnienia jeżeli nie kwitną. Z lektury arkuszy uprawowych obu osobników (Baker) wynika, że moje przedstawione kiedyś niby-D.ypsilon wcale tym nie jest

Zdjęcia zbliżeń, jak zwykle rewelacyjne

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: wtorek, 13 lipca 2010 19:20:46
Witaj,
chyba leniwieję, kiedyś sprawdziłabym czy nie ma przypadkiem już prezentacji roślinki.

Mamy to samo. Twoje zdjęcia też niczego sobie. Ale na www.orchidfoto.com, lamellatum też jakieś inne. Może źródło zakupów jeszcze czyta to forum. Może coś dopowie? Sądząc po tak równo przyciętych podkładkach to pierwsze źródło jest niemieckie. Może tam napisać?

Pozdrawiam
ewka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 13 lipca 2010 19:45:22
Super te detale!

http://orchid.unibas.ch/phpMyHerbarium/2042668/1/Dendrobium/lamellatum/Blume_Carl_Ludwig_von/Lindley_John/specimen.php

wygląda co do kropki jak w powyzszym linku:
Latitude: 3.15°N
Longitude: 98.35°E
Uncertainty: 5 km
Altitude: 883 m (2896 ft)
Date: June 1983

a jak poszperać na tej stronie to jest kilka form lamellatum...

Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 13 lipca 2010 19:53:31

Ewka, Niemców nie ma co pytać . Oni na ogół importują te rośliny, a jak eksporterzy je opiszą to i tak zostaje, nie zawsze zgodnie z prawdą , czego i sama doświadczyłam.

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 13 lipca 2010 21:23:50
To może na wycieczkę, na Sumatrę, GPS podali.

Może to jest Den lamellatum, tak przyjmuję.

Nie mam czasu czytać ani szukać, mam szczenie, suczkę, piąty miesiąc chyba ma, wywalone z autobusu przez dobrego człowieka. Możecie sobie wyobrazić...
Zdjęcia to zasługa tej małej suczki, zwaliła mnie wcześnie z łóżka, było dobre światło słoneczne.

Dzięki za informacje, linki, strony też ciekawe.

pozdrawiam
ewka

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: środa, 14 lipca 2010 13:16:59
Gratulacje i kwitninenia i suczki. A pokazesz nam twoja suczke?

E-mail:  
Data: środa, 14 lipca 2010 17:35:09
Bardzo dziękuję,
suczka jest od piątku, dziewiątego lipca, ma wszystko w porządku, tylko zapalenie uszu. Ale wychodzimy już z tego. Stara suka, pięcioletnia Saba zaakceptowała młodzież, Mucha zostaje u nas.
Oto Mucha,

Zdjęcia troszkę kłamią, ona jest mała i drobna. Mam co robić, wszystko gryzie, kopie doły...

pozdrawiam
ewka

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: czwartek, 15 lipca 2010 19:38:49
Jest przesliczna

Autor: Grzesiek
E-mail:  
Data: czwartek, 15 lipca 2010 21:40:25
Heh wreszczie sie doczekałem ciekawego (tj. psiego) wątku :P Suczka fajna widać w oczach że jeszcze troche zagubiona ale widać też że rozrywek będzie dostarczać ... Jak by ktoś był ciekaw moich małych białych to zapraszam www.acampe.pl

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl