Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium lamyaiae
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Renata Wojtunik
E-mail:  
Data: sobota, 14 sierpnia 2010 22:46:13
Mały ( pseudobulwy mają ok. 5 cm) epifit pochodzący z Laosu i Wietnamu, rosnący w górzystych lasach iglastych na wysokości 800 – 1550 m.
Jest u mnie od października zeszłego roku. Rośnie posadzone w małej doniczce wypełnionej przewiewnym podłożem z drobnej kory i węgla drzewnego , umieszczonej w większym pojemniku pełniącym rolę miniszklarenki. Stoi na południowym oknie w lekko ocienionym miejscu. W okresie zimowym trzymany sucho i w miarę chłodno z okresowy zraszaniem. Po pojawieniu się na wiosnę nowego przyrostu zaczęłam podlewać i nawozić co tydzień połową dawki. Zakwitł w sierpniu na bezlistnej zeszłorocznej pseudobulwie. Kwiaty nie pachną , ale w porównaniu z niewielką roślina są dość okazałe i mają niesamowitą budowę oraz przepiękny pomarańczowy kolor.

Autor: Wiktor
E-mail:  
Data: niedziela, 15 sierpnia 2010 13:08:41
Bardzo lubię to dendrobium,podobne do D.unicum.Ładna roślina.Gratuluję!

Autor: Kosma
E-mail:  
Data: sobota, 21 sierpnia 2010 09:13:34
Dzień dobry! Piękne dendrobium, gratuluję kwitnienia. Gdzie Pani kupiła to cudo?

E-mail:  
Data: środa, 1 września 2010 19:40:39
Dendrobium kupiłam w sklepie internetowym cattleya.pl w październiku zeszłego roku, bo spodobał mi się jego ognisty kolor. Obecnie mogę dodać, że kwiaty utrzymują się ok. 4 tygodni, a sama roślina nie sprawia mi większych kłopotów.

Autor: 41ryszard
E-mail: 41ryszard@gmail.com
Data: sobota, 18 września 2010 17:36:18
Pani Renato,jeżeli nie sprawię za dużo kłopotu to poproszę trochę więcej informacji o jego hodowli.Chętnie bym go też kupił ale ze względu na niezbyt duże doświadczenie w uprawie storczyków mam obawę czy zdołam zabezpieczyć mu odpowiednich warunków dożycia.
Pozdrawiam.
Ryszard

E-mail:  
Data: niedziela, 19 września 2010 22:20:48
Wywołana do odpowiedzi przeglądnęłam swoje notatki i moje doświaczenia z tym dendrobium są następujące:
- umieszczone w doniczce wypełnionej węglem drzewnym i drobną korą, która stoi w większym przezroczystym pojemniku plastikowym z wilgotnym keramzytem na dnie ( nie mam orchidarium),
- miejsce uprawy - parapet południowego okna,
- okres zimowy - od października do lutego - utrzymywane dość sucho, zraszanie 1-2 razy w tygodniu, temperatura nieco obniżona - kaloryfer pod parapetem przykręcony,
- od pojawienia się nowego przyrostu (luty-marzec) zwiększyłam częstotliwość podlewania - spryskiwałam codziennie, a raz w tygodniu moczyłam w wodzie z nawozem (połowa dawki),
W połowie czerwca na nagiej, zeszłorocznej pseudobulwie pojawiły sie pąki, które następnie rozwinęły się na początku sierpnia. Trwałość kwiatów wynosi 4 tygodnie.
Moje doświadczenia w uprawie tego dendrobium mają dopiero rok, do tej pory ta miniaturowa roślina nie sprawiała mi kłopotów.
Pozdrawiam - Renata

Data: poniedziałek, 20 września 2010 08:01:21
Dziękuję,szkoda tylko,że nie masz zapisanych temperatur.Kłaniam się.
Ryszard

Autor: r.wojtunik
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 września 2010 13:36:16
Temperatur rzeczywiście nie zapisywałam, ale na parapecie południowego okna u mnie w zimie jest w nocy ok. 13-15 stopni, w dzień w zależności od ilości słońca temperatura jest o kilka stopni wyższa, natomiast w lecie w nocy było ok. 18-20 stopni, a w dzień również w zależności od ilości słońca czasami było nawet 30 stopni (wtedy stosowałam lekkie cieniowanie). Ogólnie zastosowałam warunki uprawy podobne do tych ,jakie należy zapewnić przy uprawie dendrobium Firebird.
Pozdrawiam - Renata

Data: poniedziałek, 20 września 2010 14:33:03
Już go zamówiłem.Wiosna 2011.Dziękuję za informacje zachęcające do zmierzenia się z tym storczykiem.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 września 2010 22:05:27
Życzę powodzenia, na zachętę wklejam jeszcze jedno zdjęcie, pozdrawiam - Renata

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl