Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis = Acronia dilemma
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 9 października 2010 03:17:23
Pleurothallis dilemma Luer 2001

Syn. Acronia dilemma Luer 2005

Nazwę zawdzięcza greckiemu dylematowi a raczej powiedzeniu „to be on the horns of a dilemma” być na rogach (pewnie po polsku lepiej by brzmiało 'rozdrożu') dylematu, a rogi tu są iluzyjne na liściach.

Ten Pluro pochodzi z gór na pograniczu Ekwadoru i Peru: Cordillera del Cóndor. Występuje na wysokościach 1800-2000m n.p.m.

Nie wiem jakim cudem wybrałem tak uszkodzoną roślinę na wystawię, Sandra wybierała później i miała niemal zdrowiuchną, a nie tam jak moje całe połamane cudo… choć do dziś nie jestem pewien czy mi sprzedawca nie podmienił na taką podczas pakowania…

Tak czy inaczej roślina żyje ma się nie najgorzej, nowy przyrost rośnie i zakwitła, zniosła temperatury do niemal 30 stopni latem ale w cieniu i niedaleko wiatraka więc pewnie było tam chłodniej, minimum pewnie około 13-15 w nocy ostatnio. Niemal cały czas w mokrym sphagnum i silny ruch powietrza. Kwitnie bardzo krótko dzień dwa ale powtarza na tych samych liściach.

Po lewej pąk dopiero rośnie po prawej już zamknięty kwiat.

Chciałem jedno foto zrobić bez flesha ale wiało na dworzu:

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 10 października 2010 22:05:13

Bardzo lubię ten podrodzaj , kwiaty są rewelacyjne. Tylko proszę Cię o zdjęcie supermakro bez flesza .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 13 października 2010 01:29:47
U mnie się nie da bez flesha, szczególnie gdy kwiat się trzyma jeden dzień a ja go widzę często tylko wieczorem... a to z dworu było bez... no nic musisz sobie Grażyna ekran kompa przyciemnić i/albo zmniejszyć kontrast, to nie będzie tak źle pewnie Prawie jestem pewien że ja mam u siebie dużo ciemniej...
Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 27 marca 2012 11:50:32

Witam,

zakwitł ponownie (nie mam zdjęć z pierwszego kwitnienia ) i u mnie ten ciekawy Pleurothallis dilemma , ale nie obyło się bez problemów , bo kwiat uwiązł w rowku liścia (co widać na pierwszym zdjęciu) i dopiero operacja jego uwolnienia pozwoliła go obejrzeć w pełni, choć przy okazji - niechcący - oderwała się chyba pyłkowina. Za to na drugim zdjęciu widać nieźle teksturę płatków...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl