Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Scaphosepalum rapax
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 9 października 2010 18:57:16

Witam,

zakwitł kolejny maluszek

Scaphosepalum rapax Luer 1976 to miniaturowa roślinka występująca w Ekwadorze, w wilgotnych górskich lasach, na wysokościach 450-1200 m, a to oznacza warunki umiarkowanej temperatury, dużej wilgotności, niewiele światła i ruch powietrza.

U mnie wisi w akwarium z innymi Pleurothallidami, ale bliżej pomieszczenia (a nie okna) więc ma cieplej .

Ten niewielki storczyk, mimo swoich ok. 5-ciocentymetrowych listków w liczbie chyba 10, wydał 3 pędy kwiatowe. Pierwszy kwiat już się rozwinął, a kolejne pąki i pędy gwarantują dłuuuuuuuuuuugie kwitnienie, jak to u Scaphosepalum . Kwiat ma około 1 cm, a zdjęcia w słońcu sprawiły, że błyszczy jakby był wysadzany klejnocikami...

Najpierw był pąk

a potem pierwszy kwiat...

Próba zaglądnięcia do środka, a z lewej kolejny pąk...

i cała roślinka

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: jpilch
E-mail:  
Data: niedziela, 17 października 2010 00:54:24
Piękne zdjęcia uroczego maleństwa, moje gratulacje

Autor: katarzyna Judka
E-mail: katarzyna.judka@gmail.com
Data: niedziela, 17 października 2010 09:14:13
Witam , Pani Grazynnko niedawno kupilam Aerangis fastuosa a dokladniej to 3 tygodnie temu i mam go na korku w akwarium , nie wiem czy korzenie przykryc mchem ? wiem tyle , ze lubi cieplo i wilgotno . Bardzo prosze o porade . Pozdrawiam Katarzyna Judka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 17 października 2010 09:57:40

Witam,

i choć nie bardzo rozumiem dlaczego pytanie o Aerangis fastuosa tu się znalazło , to z tego co wiem (z litertaury, bo sama nie mam doświadczenia), jeżeli jest w akwarium to nie potrzeba korzeni okrywać mchem. Na ogół ten rodzaj wymaga solidnego przesuszenia pzed kolejnym podlaniem, ale wymaga wysokiej wilgotności środowiska. Zimą wymaga znacznie bardziej sychych warunków.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: katarzyna Judka
E-mail: katarzyna.judka@gmail.com
Data: niedziela, 17 października 2010 10:18:34
Dziekuje bardzo za tak szybka odpowiedz , napisalam w tym dziale dlatego bo widzialam dzisiejsza date i liczylam na to , ze bedzie szybciej odpisane przez Pania . Pozdrawiam i dziekuje Katarzyna J.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl