Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dryadella hirtzii
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 10 listopada 2010 16:43:54

Witam,

choć Dryadella hirtzii Luer 1980 pokazuje się od czasu do czasu tu i tam, to jej prezentacji jeszcze nie było, co mnie nieco zdziwiło .

To miniaturowy storczyk (nazwa pochodzi od nazwiska odkrywcy Hirtza) występujący endemicznie w środkowo-północnym Ekwadorze, na wysokościach 2000-34000 m, czyli bardzo chłodolubna roślinka . Wymaga także stałego ruchu powietrza i wysokiej wilgotności, tak jak to bywa w stale zamglonych tamtejszych lasach.

Roślina niewielka, długość listków około 10 cm, kwiat ma średnicę około 1 cm lub ciut więcej. Kwitnie zwykle jesienią. Moja uprawiana jest w akwarium na parapecie północno-wschodniego okna.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: środa, 10 listopada 2010 23:37:41
No nie Grażynko
Jak zwykle Twoje zdjęcia przedstawiaja wspaniałe kwitnienia "mikrusów" cudne i nieznane ale.... Dziś po raz pierwszy nie bardzo potrafię odróżnić warżki od płatków (nie jestem botanikiem i nie dokładnie rozróżniam wszystkie części kwiatu) ale warżkę to potrafię
To kwitnienie, które dziś przedstawiasz jest niesamowite wręcz powiedziała bym "Magiczne w kontekscie byłych świąt "
pozdrawiam
Małgorzata

Data: środa, 10 listopada 2010 23:48:51

Małgosiu, warżka to ten ciemny płatek wygięty do przodu . Jeżeli jutro kwiaty będą jeszcze "w stanie"... do foto , to może uda mi się zrobić jakieś sensowne zdjęcie i poznaczyć co jest co.

Dziękuję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: czwartek, 11 listopada 2010 00:32:52
Grażynko
Ja to wiem ale Twoje zdjecia to ogladającego stawiały do "kąta"
Warżka to jak piszesz ciemny płatek wygiety do przodu - czy to ma na sobie jeszcze "to małe coś" to takie małe różowe - postawione "do góry nogami"

Autor: katarzyna Judka
E-mail: katarzyna.judka@gmail.com
Data: czwartek, 11 listopada 2010 09:23:59
Witam sedecznie , piekny kwiatuszek i jak zawsze bardzo dobre zdjecia . Pani Grazynko prosze mi powiedziec na czym storczyk jest przymocowany , jaki to jest rodzaj drewna ? Pozdrawiam

Data: czwartek, 11 listopada 2010 10:25:19

Pani Kasiu, podkładka to prasowany korek.

Spróbowałam zrobić zdjęcie takie, aby szczegóły były bardziej widoczne. Oto efekt

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: czwartek, 11 listopada 2010 13:13:28
Fajna ilustracja, ale może lepiej w całości po polsku, bo się trzy języki pomieszały Te (bardziej z angielskiego przysposobione, niż z łaciny) "sepale" to płatki tworzące okółek zewnętrzny (lub inaczej: płatki kielicha), a "petale" - płatki tworzące okółek wewnętrzny (inaczej: płatki korony)
Pzdr Jurek

Data: czwartek, 11 listopada 2010 13:32:12

Masz Jurku rację, ale napisy po polsku na zdjęciu byłyby nieco długaśne , co nie wykluczało możliwości napisania tego w poście .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: katarzyna Judka
E-mail: katarzyna.judka@gmail.com
Data: czwartek, 11 listopada 2010 18:24:55
Dziekuje za odpowiedz , Pani Grazynko jest Pani mistrzem robienia zdjec , ogladam bardzo duzo na tym forum prezentacji sa piekne i moge godzinami ogladac storczyki fotografowane na tym forum . zdjecie z opisem przydaloby sie na kazdym forum i inne opisy . Pozdrawiam Kasia Ps. gdzie mozna kupic taki korek ?

Data: czwartek, 11 listopada 2010 18:42:04

Takie płyty z prasowanych na gorąco kawałków korka można kupić chyba w każdym sklepie akwarystycznym. Łatwo się je tnie, nawet nożem.

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl