Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Lepanthopsis acuminata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 19 listopada 2010 20:19:05

Witam

dziś będą 2 prezentacje: coś mikro i coś "normalnej" wielkości .

Najpierw maluszek, czyli Lepanthopsis acuminata Ames 1938. Występuje w Kolumbii, Wenezueli, Peru i Ekwadorze, na wysokościach od 700 do 2800 m. Lubi wysoką wilgotność, niezbyt wiele światła, stały ruch powietrza i raczej chłodno, choć duża rozpiętość wysokości naturalnych siedlisk sugeruje spory rozrzut temperatur uprawiania. Mój rośnie z innymi chłodolubnymi w akwarium na parapecie północno-wschodniego okna.

Prawdziwa miniaturka, co będzie widać na zdjęciu całej roślinki z monetą 1 gr. Kwitnie zimą i wiosną, kwiaty zwracają się w dwie strony, przemiennie, a pojedynczy kwiat ma do 1,5 mm

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: piątek, 19 listopada 2010 20:45:31
Grażynko no cudo to to
Ale jak Ty zauważasz kwitnienie toż to lupą oglądać należy toż to mikrus nad mikrusami praktycznie to przy moim widzeniu to mikroskop przydał by się lub co najmniej WIELKIE SZKŁO POWIĘKSZAJĄCE DLA PRAWIE NIEWIDOMYCH
Gratuluję dobrego wzroku i wspaniałego kwitnienia - nie maluszka a super mikruska

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 19 listopada 2010 21:52:20
Jeżu jakie mikro ! Najmniejszy jaki ci zakwitł ?

Autor: Beata
E-mail:  
Data: piątek, 19 listopada 2010 22:41:27
Łatwo przegapić kwitnienie

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 19 listopada 2010 23:09:14

Nie tak łatwo przegapić, bo jednak te kilka kwiatuszków tworzy razem około 1 cm ...

Na pewno nie jest to najmniejsza roślina jaka u mnie zakwitła, bo niektóre Trisetella są jeszcze mniejsze. Mam też Oberonia longissima (tak opisana, ale takiej nie ma ), która ma kwiaty też wielkości około 1 mm, ale za to na 30 cm pędzie jest ich pewnie kilkaset... to może wkrótce przedstawię

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 19 listopada 2010 23:22:51
Grażyna, wielki podziw za te fotki! Ostatnio probowalem zdokumentować niewiele większy kwiat teniofylum... poddałem się, nawet nie nadało się do wysłania Ci do poprawki
Pzdr Jurek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl