Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum tranlienianum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 19 listopada 2010 20:31:32

Witam,

teraz coś znacznie większego

Paphiopedilum tranlienianum O.Gruss & H.Perner 1998 występuje wyłącznie w północnym Wietnamie, na wapiennych klifach i w górach, na wysokości 40-750 m, w półcieniu i wymaga chłodnej, dość suchej zimy.

To raczej nieduża roślina, długość liści nie przekracza 15 cm, za to kwiat ma 7 cm długości .

Polecam tego eleganckiego storczyka i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: jpilch
E-mail:  
Data: piątek, 19 listopada 2010 20:40:58
Niesamowite zdjęcia, bardzo zachęcające, jest piękny

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: piątek, 19 listopada 2010 21:03:44
No to to jest wreszcie moich rozmiarów - znaczy się oka nie muszę nadwyrężać Bardzo ale to Bardzo podoba mi się kwitnienie
Jednak w kwestii uprawy tego cudeńka mam kilka dodatkowych pytań
oprócz półcienia i chłodnej dośc suchej zimy Grażynko mamy jeszcze w naszym kraju BARDZO GORĄCE I SUCHE LATA oraz także bardzo gorące póżne wiosny - okres nieraz co najmniej 4-5 m-cy - jak wtedy to cudo uprawiać
Bo PIĘKNE JEST - a ten zielony punkcik na - "jak cel na tarczy" rozbraja mnie całkowicie i jest dodatkowym powodem aby zdobyć to cudo
pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Leokadia
E-mail: lodzia_krawiec@o2.pl
Data: piątek, 19 listopada 2010 21:16:18
Niesamowity Nie ukrywam, że chciałabym go mieć.
Pozdrawiam
Leokadia

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 19 listopada 2010 21:16:30

Od wiosny, gdy temperatura w nocy nie spadała poniżej 8-10 stopni, było na cieniowanym balkonie i to aż do końca prawie października, kiedy zauważyłam pąk i wtedy przestawiłam je na północno-wschodnie okno. Wydaje się, że gorące lato nie zaszkodziło, a chłodniejsze noce, to to co one lubią .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: piątek, 19 listopada 2010 21:31:14
Znaczy się jak gorąca wiosna i latem to nie szkodzi rozwijającym się rozetkom i przyszłemu kwitnieniu
No No Ten WSPANIAŁY STĘPELEK ZIELONY TO JE_ DLA MNE CUDO i ten właśnie STEMPELEK teraz jest dla mne najważniejszy znaczy sie - poszukuję Paphiopedilum tak kwitnące
pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 20 listopada 2010 13:43:57
Gratuluję bo to super roślinka! Miałem i to chyba nawet ładniejszy klon, jeszcze od Jerzego w Łodzi kupiony pare lat temu... ale niestety którejś zimy chyba go zalałem - wielka szkoda Jeszcze na pewno kiedyś spróbuję, ale obecnie przy moim zagęszczeniu roślin nie ma przestrzeni która zimą byłaby wskazane takim roślinom. Moje fotki - poza pierwszą z wystawy, na reszcie moja dawna roślina:

http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/tags/tranlienianum/

Pozdrawiam

Autor: Mariola
E-mail:  
Data: sobota, 20 listopada 2010 17:11:37
Przępiękny Pani Grażynko, a ta skompikowana budowa kwiatu dodaje mu uroku. Oglądałam Pani galerię storczyków na stronie orchidalia.pl. Jest co podziwiać. Tyle różnorodnych gatunków i przede wszystkim wiedza co do uprawy poszczególnych gatunków. Ma Pani rękę do tych uroczych rosliń.
Pozdrawiam
Mariola

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl