Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dryadella simula
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 25 listopada 2010 21:45:23

Witam,

kolejny chłodolubny storczyk , dziś to Dryadella simula (Rchb.f.) Luer 1987.

Występuje na dużym obszarze obejmującym Nikaraguę, Kostarykę, Panamę, Kolumbię, Ekwador i Peru. Siedlisko naturalne to góskie, wilgotne lasy, wysokość 2000-3100 m. Czyli bardzo chłodno , wilgotno, ruch powietrza, niewiele światła. U mnie w akwarium na północno-wschodnim oknie.

Mam ją od dość dawna, ale dopiero teraz zechciała zakwitnąć , za to jest kilka pąków, oprócz rozwiniętego już kwiatka, który jest dość spory, bo ma dobrze ponad 1 cm . Roślinka jest zamontowana na 10 cm podkładce, co daje pojęcie o jej wielkości .

I dla porównania Dryadella hirtzii i Dryadella simula obok siebie. Wyraźnie widać różnice w budowie płatków, inny jest także prętosłup.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: czwartek, 25 listopada 2010 22:03:01
Witaj Grażynko
u tej "delikwentki" wszystko jes jak należy w kwiatku
możne rozeznać spokojnie co je co
Powiedz mi jak wielkie masz to swoje akwarium na północno - wschodnim oknie ile takich maluchów w nim rosnie bo co rusz czytam uprawie w tym akwarium i zastanawiam się czy nie jest to aby wielkości całego okna
gratuluję "prawie bliźniaczego" kwitnienia
pozdrawiam
Malgorzata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 25 listopada 2010 22:07:55

Na przedłużonym parapecie (północny-wschód) długości około 170 cm stoją 4 akwaria, a w każdym mieści się około 50 podkładek + kilka doniczek. Mam 2 takie parapety

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl