Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Diplocaulobium phalangium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 22 lutego 2011 17:53:20
Diplocaulobium phalangium (Schltr.) Kraenzl. 1910
Sekcja: Diplocaulobium

To przedstawiciel flory Nowej Gwinei, wystépujácy na wysokosciach 800 to 1100m n.p.m. I tyle o nim wiadomo...

A z moich obserwacji to jednodniowe kilkugodzinne kwiaty, jednak calkiem spore jak na ten rodzaj, nie mierzyem bo mialem zaledwie 5 min z rana co by sie im przyjrzec i tylko 1 pak z 3 byl otwarty, wieczorem juz sie zamykal. Rozmiar niezly mysle ze okolo 7-8cm?. Po przekwitnieciu ciekawostka kwiat przybiera zupelnie odmienny kolor. Kupilem na podkladce ale wydalo mi sie zbyt wyschniete i przelozylem do malej doniczki, ale moze to byl blad, poniewaz na fotkach kilku widzialem bardzo obficie kwitnace rosliny wszystkie na podkladkach... A u mnie wygladalo to tak:

Pozdrawiam
Piotr Markiewicz

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 22 lutego 2011 20:29:35

Kwiat rewelacyjny!!! GRATULACJE!!! To w ogóle bardzo ciekawy rodzaj .

Mam Diplocaulobium aff. regale, ale jeszcze nie kwitło

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 22 lutego 2011 21:24:57
Niesamowita roślina, szczególnie z tym przebarwiającym się kwiatem na czerwono po przekwitnięciu. Panie Piotrze mógłby pan jeszcze napisać w jakich temperaturach pan trzymał Diplocaulobium i jak wygląda sprawa podlewania?

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 lutego 2011 23:45:25
Temp u mnie są bez wyjątku dla wszystkich roślin w tym momencie min 13-15C zima noc, latem dzień max 30C. Podlewanie bardzo nieregularnie w zimie do tego rzadziej, raz na tydzień, ja większość roślin podlewam spryskując powierzchnie podłoża, lub cale rośliny w zależności od humoru ;-)

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 1 marca 2011 16:53:56
hmmm ... ja mam podobny system podlewania tylko nie mogę znaleźć sposobu na osiągnięcie takich spadków w nocy W dzień tem oscyluje między 23 - 28 stopni, natomiast w nocy spada max. do 18

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 1 marca 2011 20:12:41
Ładniutkie Poproszę kawałek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl