Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium jaintianum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 23 września 2011 00:47:07
Dendrobium jaintianum Sabap., Indian J. Forest. 30: 371 (2007)

Syn. Dendrobium meghalayense Y.Kumar & S.Chowdhury 2003,Orchidee (Hamburg) 54: 455

Sekcja: Formosae

To jedno z całkiem niedawno opisanych Dendrobium, nie do końca wiadomo w sumie co i jak, ale te daty 2003 i 2007 i odpowiednio 2 nazwy można znaleźć w bazach danych.

Wiemy za to, że pochodzi z północno-wschodnich Indii – Meghalaya. Nazwę swoją zawdzięcza rejonowi wystepowania, zwanego Wzgórzami Jaintia, który jest znany również z jednego z wyższych monolitów globu - Monolith in Nartiang, oraz sieci jaskiń: Caves in Lumshnong and Syndai.

Dendrobium to jest blisko spokrewnione z lepiej znanym Dendrobium longicornu i tak samo ma pseudobulwy pokryte czarnymi włoskami. Roślina osiąga do 60 cm – moja to jakieś pół tego a kwiaty 2.5 x 1.5 cm od przodu, a z profilu 5.5cm, może się jeszcze ciut bardziej otworzą, ale nie za dużo.

Nawet moja fotka jest w encyklopedii u Jaya z resztą nie najlepsza bo z dalszej odległości, a zaraz potem siadły mi baterie i nie mogłem już zrobić żadnego zbliżenia, a było to na jednej z wystaw w UK we wrześniu 2010r. Zaraz potem jakoś udało mi się nabyć dosyć miernie wyglądającą roślinkę, i jak w zegarku patrząc na poprzednie fotki i moja zakwitła we wrześniu ;-) i to nawet niespodziewanie kilkoma kwiatami.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 23 września 2011 09:26:41

Super kwiaty, coś dla mnie . Powinny długo się utrzymać, bo ta sekcja tak ma.

Gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 23 września 2011 09:46:03
Fantastyczna kolorystyka kwiatów!- wogóle super roślina,czy wymaga okresu spoczynku? - pozdr. Jarek Sułek.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl