Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka i Marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: czwartek, 10 listopada 2011 18:45:34

Przedstawiam to paphiopedilum nie dlatego żeby jakieś najpiękniejsze, albo super rosnące było lecz dlatego, że uparte bardziej od Krasnala jest.
Roślinka jest z nami od 2004r. Do 2009r kwitło przeciętnie 3 razy na 2 lata. Zawsze 1 kwiat. Zawsze 1 przyrost z kwitnieniem. Zawsze przy "prawej nodze". Nic nie pomagało. Inne paphiopedila mnożyły się jak norki a to jedyne nie. Jak w pruskiej armii - jeden przyrost przy prawej nodze i nic więcej. W 2009r dzięki zaczytanym do białości "Storczykom" Krystyny Oszkinis udało mi się go ""rozmnożyć"" .
Phragmipedium Apprentice soccerer niemal tak samo uparte jak to Paphiopedilum wydało cztery przyrosty które przeżyły a ten osioł dwa.
Jeżeli sądzicie, że od tej pory sam raj to nie. Dalej jak w pruskiej armii " ordnung muss zein". W doniczce są dwie rośliny. Stoją sobie jedna za drugą i każda ma nowy przyrost ma przy prawej nodze

Miał to być King Arthur - nie wyszedł ale chyba jest lepszy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 11 listopada 2011 18:53:12

Ja też uważam, że kolory ma lepsze .

Czytając ten post uśmiałam się do łez

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: piątek, 11 listopada 2011 18:56:04
Ciekawy jestem z czego tak konkretnie się uśmiałaś Grażynko

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 11 listopada 2011 19:06:41

Z "przyrostów przy prawej nodze".... oczywiście , że o upartym Krasnalu nie wspomnę...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: piątek, 11 listopada 2011 19:10:14
Poprostu do tej pory nie wyobrażałaś sobie, że może być coś bardziej upartego od Krasnala. Jednak życie robi niespodzianki

E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: niedziela, 19 lutego 2012 13:32:23
Tutaj wspólne zdjęcie Prusaka i Króla Artura

Prusak jest drobniejszy tylko wyżej stoi....

Autor: Elżieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: wtorek, 27 marca 2012 21:18:02
A mnie się bardziej Arthur podoba.Jest jakby "bardziej przyswajalny".

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 19 lutego 2026 11:44:01
Mam parę zdjęć sabotków, za stare aby dodać do "Co kwitnie w …", do galerii też, więc szukałam takiego ogólnego tematu dotyczącego Paphiopidilum i trafiłam na ten wątek.
Popełnionych fotek tu nie wstawię, bo zdecydowanie nie będzie to na temat, ale bardzom ciekawa dalszych losów tego 'Prusaka'

Swoją drogą mam identyczną sytuację z Paphiopedilum purpuratum, cały czas tylko 2 rozety w doniczce: przekwitnięta i nowa z pędem kwiatowym i nie mam pomysłu jak to zmienić?

Pozdrawiam i idę szukać kolejnego wątku, gdzie mogłabym się przykleić
TF

E-mail:  
Data: wtorek, 24 marca 2026 12:32:48
Pani Tamaro - "prusaka" już nie ma. Po przeprowadzce do nowego domu ograniczyłem znacznie liczbę storczyków. W porywach było nawet 150 doniczek. Teraz jest ich mniej niż 50.
Wiem co zrobić by lepiej rosły. Przynajmniej niektórym. Ale moje praktyki mogą się wydać dziwne, nieprawdopodobne. Zanim coś napiszę sugerowałbym aby najpierw przeczytała Pani książkę Światłożercy Zoe Schlanger.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl