Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Oncidium globuliferum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 18 lipca 2012 23:46:47
Oncidium globuliferum Kunth 1816

Sekcja: Serpentia

To nieco inne Oncidium występuje od Kostaryki do Peru na wysokościach 400 to 2400m n.p.m
Roślinkę nabyłem za jakieś 5 funtów na małej lokalnej wystawce jako 2 bulwy w doniczce. Nie tak długo potem pojawił się pęd, ale rósł i rósł i zwątpiłem w kwiat, a podparłem go kijkiem. No i zamiast kwiatka doczekałem się całego multum roślin na tym patyku, a w końcu i pojawiły się kwiaty, pierwszy najprawdopodobniej zmarniał w fazie pączka, a drugiego już udało się przyuważyć. Wygląda, że może być ich więcej - pojedyncze pędy kwiatowe wyrastają przy każdej młodej roślince.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: czwartek, 19 lipca 2012 00:19:13
Hej
ale prześmieszna roślina z ciekawości przejżałam internet i wygląda na to, że albo ten typ tak ma albo kilka osób więcej trafiło na podobne zjawisko.
Myślisz, że takie obrastanie w keiki na pędzie to norma dla tego gatunku? Może (takie pierwsze skojarzenie z nazwą sekcji) Serpentia wskazuje na taką formę wzrostu? Tak sobie gdybam bo nie zdążyłam się zagłębić w temat, (co zaraz uczynię) jakby nie patrzeć to Ty jesteś "mistrzem" systematyki.
Wiesz coś więcej na ten temat? Nie ukrywam, że roślina jest intrygująca

pozdrówka
m.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 19 lipca 2012 00:37:12
To normalne ten typ tak ma i kilka innych spokrewnionych gatunków, to tak naprawdę nie keiki tylko nowe rośliny.Pewnie gdyby były na drzewie to by szybko podrosły a tak to na mojej tyczce nie za bardzo mają z czego ciągnąć korzeniami. Myślę, że jakiś grubszy pal bambusowy czy coś by było lepsze może za jakiś czas pomyślę o przeprowadzce na razie znokautowałem już czubek tego pnącego się pędu, więc chwilowo już dłuższy nie będzie, dopóki pewnie z tych maluchów nie wyjdą kolejne witki.

pozdrawiam

Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: czwartek, 19 lipca 2012 00:57:05
Heh, bardzo mi się podoba! Pierwszy raz widzę taką formę wzrostu. Dobrze rozumiem, że teraz każda z roślinek, kiedy podrośnie puści własne pędy i zrobi się z tego "niby siatka" z nowymi roślinkami? Jeśli tak... to może zamiast palika jakąś mini kratkę zaopatrzoną długim spagnum?

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 19 lipca 2012 10:29:51
Proszę bardzo - bogatemu to i byk się ocieli ( jak mawiają na wsi ). Kupił jedną roślinę, a za chwilę ma ich kilka i jeszcze kwitną . Bardzo ciekawe zjawisko, gratulacje !
pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl