Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Trichopilia turialbae
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 25 września 2012 02:02:17
Trichopilia turialbae Reichb.f. 1863

Synonim Trichopilia turialvae

Nazwę pewnie zawdzięcza regionowi wokół wulkanu Turialba na Kostaryce, który miałem przyjemność widzieć z Sandrą z pobliskiego wulkanu Irazu. Oba mają powyżej 3000 m n.p.m, więc storczyk ten musi się gdzieś u podnóży wulkanu w deszczowym lesie chować.

Gatunek ten występuje od Nikaragui po Kolumbię na wysokościach 500- 1200m n.p.m. W sumie to moja pierwsza Trichopilia, miałem chyba od Grażyna jakieś mini kiedyś, jednak zalałem od razu w pierwszej zimie. Ten gatunek chyba mniej ozdobny / kolorowy od innych. Przyrosty wyszły mi raczej miniaturowe, ale oba zakwitły po 2 kwiatki, może niby ich być do 5 na pędzie. Zapachu nie wyczuwam za bardzo, ale może to z braku słońca? A wygląda to tak:

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: wtorek, 25 września 2012 17:50:35
Witam,
bardzo mi się podoba ta mnie ozdobna forma, jak to określiłeś. Uważam, że jest śliczna. Gratuluję kwitnienia!
Pierwsze zdjęcie mnie urzekło, piękne

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: środa, 26 września 2012 23:17:31
Kwiaty są piękne.
Miałam dziwne skojarzenie -trąby jerychońskie. Nawet przeliczyłam, czy jest ich siedem.

Autor: Marzena
E-mail:  
Data: czwartek, 27 września 2012 07:29:14
Jakie warunki uprawy ma serwowane? Piękna.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 27 września 2012 19:27:28
Dziekuję. Jak u mnie wszystko albo się dostosuje albo nie, roślinkę mam ponad 1.5 roku, zimą minimum 15C ale podejrzewam, że czasem temp spada i do 10C, latem max 30-33C, wilgotnosc 60-90%, miała miejsce zacienione do popołudnia jaśniej pod wieczór. Kwiaty już mają dosyć, więc jakieś 10 dni to trwało, ciekaw jestem ile inne Trichopilie kwitną?

Pozdrawiam

Piotr M

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl