Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium khanhoaense
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: czwartek, 17 października 2013 18:52:51

Witam,

mam od jakiegoś czasu Dendrobium khanhoaense Averyanow 1999. Niewiele jest wiadomości w necie o tym dość nowym gatunku . Z tego co udało mi się znaleźć występuje w Wietnamie, w prowincji Kah Hoa (stąd nazwa gatunkowa), na wysokości 1300 m. Jest bardzo podobne do Dendrobium nemorale, ale to występuje tylko na Filipinach. Niewykluczone więc, że różnią się tylko występowaniem .
Uprawiam w dość ciepłej części orchidarium, blisko świetlówek, i w wysokiej wilgotności (80-90%).
I właśnie kwitnie... . Kwiaty nie są duże, to tylko 1,5-2 cm, w zależności czy mierzy się z ostrogą czy bez niej. Może przy następnym kwitnieniu kwiat ułoży się bardziej "fotogenicznie" . Cała roślina ma około 30 cm, posadzona w doniczce o średnicy 7 cm.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 18 października 2013 00:22:12
Hehe znów się pospieszyłaś, kwiat będzie wyglądał o niebo lepiej jak mu się petale powywijają! Super jest i bardzo gratuluję - chętnie bym go i u siebie widział

pozdrawiam

Piotr

Data: piątek, 18 października 2013 10:21:17

Po prostu korzystałam z krótkiej chwili lepszej pogody , bo jeszcze nie wiem, jak długo kwiat się utrzyma.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: piątek, 18 października 2013 17:36:41
Wprost śliczny!!!
Głęboka gardziel, malutki języczek, trzy ząbki jak u małego dziecka a na dodatek na płatkach rysunek w plastry miodu.
Prawdziwa perełka

Data: sobota, 19 października 2013 18:41:09

Dziś to była pogoda "zdjęciowa" . Kwiat się wyraźnie rozchylił, ale to wszystko nic wobec zapachu . Jeden nieduży kwiatek, a ogromna gablota pachnie oszałamiająco, bardzo ładnie, choć zapachu nie potrafię opisać. Dobre perfumy?

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 21 października 2013 14:56:23
Oryginalny kwiat, o ciekawym kolorze

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl