Autor: |
Anna Zarębska |
E-mail: |
annazarebska@artnet.lublin.pl |
Data: |
piątek, 22 listopada 2013 12:13:44 |
Witajcie,
odzywam się po latach, ale mam do zaprezentowania kwitnienie dość rzadkiego w domowych uprawach storczyka, jakim jet Coryanthes thivii. Roślina - wraz z pozostalymi coranthesami - trafiła do mnie z importu zimą ubiegłego roku. Pomimo dobrego zabezpieczenia temperaturowego, nie wszystkie egzemparze się utrzymały u mnie w uprawie.
Trzy tygodnie temu Coryanthes thivii zaczął wypuszczać pęd kwiatowy z dwoma pąkami.

by wreszcie wczoraj je otworzyć

Jak na złość mam katar, więc trudno mi określić zapach, ale w opinii innych ma "delikatny zapach zgniłych liści i grzybów" ...
Jesli chodzi o sam gatunek, to został oznaczony dość niedawno, bo w 1999 (Kropf&Seeger) i na jego temat jest stosunkowo niewiele informacji. Rośliny w naturalnym środowisku spotykane są w Boliwii lasach deszczowych.
Kwiat ma wielkość 7 cm, pęd kwiatowy około 20 cm. Same liście nie należą do największych - około 25 cm, raczej drogne i gęste.
Jesli macie Państwo swoje doświadczenia z tą rośliną lub jakieś dodatkowe informacje zachęcam do dzielenia sie w tym wątku.
Pozdrawiam - Anna Zarębska |
|
|