Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dryadella (Dda.) guatemalensis (Schltr.) Luer, Selbyana 2: 208 (1978).
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: czwartek, 10 lipca 2014 17:00:22
Jak w tytule

Dryadella (Dda.) guatemalensis (Schltr.) Luer, Selbyana 2: 208 (1978).

W Gwatemali, rośliny rosną w wilgotnych lasach Departamentu Alta Verapaz poniżej 600 m.
Rośliny rodzaju Dryadella były zbierane w sąsiednim Hondurasie, Salwadorze i Nikaragui na 1050-1700 m, ale były one nazywane Dryadella simula (symulacja), i wydaje się całkiem możliwe, że jest to Dryadella guatemalensis. Wszystkie gatunki są bardzo do siebie podobne.

Dryadella (Dda.) guatemalensis (Schltr.) Luer, Selbyana 2: 208 (1978).
synonimy -
Masdevallia guatemalensis Schltr. 1918;
Masdevallia simula var. guatemalensis (Schltr.) Kraenzl.1925

Gwatemala, Republika Gwatemali, República de Guatemala, państwo na północnym krańcu Ameryki Środkowej. Obszar 108 889 km2. Graniczy na północy i zachodzie z Meksykiem, na wschodzie z Belize, Hondurasem i Salwadorem. Południowe granice kraju wyznacza wybrzeże Oceanu Spokojnego.
Gwatemala pozostaje pod wpływem klimatu zwrotnikowego, średnie roczne temperatury przekraczają 20°C, opady wahają się od 1000 mm do 2000 mm. W górach występuje piętrowe zróżnicowanie klimatu.
Źródło http://portalwiedzy.onet.pl/48774,,,,gwatemala,haslo.html

Roślina raczej ciepłolubna.

To będą moje "trawy" na dno szklanego orchidarium.

pozdrawiam
ewka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 10 lipca 2014 18:03:44
no wygląda że całkiem długie te źdźbła trawy masz ;-)

Pozdrawiam

Autor: Hania
E-mail: hanna.wasilewska@gmail.com
Data: środa, 16 lipca 2014 22:17:25
Bardzo ładne zdjęcie , storczyk jest miniaturowy a na zdjęciu wygląda inaczej na wiekszy .

Pani Ewo miałam takiego storczyka o takich samych kwiatuszkach i nazywało sie Dryadella liliputana , czy to może być ten sam storczyk pod inną nazwą ?

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: czwartek, 17 lipca 2014 08:59:30
Witam,

Bardzo dziękuję,
specjalistką od tych maluchów jest Grażyna. Ja mam zamiar zamienić oszklony balkon na szklany dom dla storczyków, czyli orchidarium, sprawdzam swoje możliwości. Potrzebuję sporo różnych roślin z różnych gatunków, które zbudują mi dolna część orchidarium.

W rodzaju Dryadella istnieje 65 gatunków sklasyfikowanych i nazwanych. Według tego co znalazłam to liliiputiana jest mniejsza w pokroju od mojej guatemalensis. Chuba najmniejsza.
Ten liliput jest bardziej zwarty, liście są krótsze i grube, wyniosłe do góry. Pierwsza rzecz która widzę jako różnicę w bardzo podobnym kwiatku to długość płatków zewnetrzych. Pewnie są i inne, np. morfologia.
Rośnie jako epifit w Boliwii i Brazyli.
Róznica temperatury miedzy dniem a nocą to 10 st.C – 24 st. C.

Dryadella lilliputana ta nazwa jest nieprawidłowa.

Nawet w nazwie/synonimie występuje litera „i”
Masdevallia lilliputiana Cogn. in C.F.P.von Martius & auct. suc. (eds.), Fl. Bras. 3(6): 555 (1906).
To jest nazwa prawidłowa
Dryadella lilliputiana (Cogn.) Luer, Selbyana 2: 208 (1978).

Nie zagłebiałam sie bardzo w historie tej rosliny, ale myslę że ktoś kiedyś popełnił tzw literówkę i powstała nazwa potoczna, łatwiejsza.

http://www.orchidspecies.com/dryaliiiputana.htm

http://www.orchidspecies.com/dryguatemalensis.htm

pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: czwartek, 17 lipca 2014 09:30:14

Witam,

Ewka, muszę Cię poprawić. Wg IPNI (The International Plant Names Index: http://www.ipni.org/index.html), a to jest najbardziej miarodajne źródło, bo w orchidspecies.com są błędy , prawidłowa nazwa to właśnie Drydella lilliputana.

Można ją zobaczyć tu http://www.orchidarium.pl/Galeria/minigaleria.php?obraz=5&s=lilliputana. Ta roślinka ma gruboszowate liście o długości nie przekraczającej 3 cm, a kwiat ma mniej niż 1 cm.

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: czwartek, 17 lipca 2014 09:59:58
Cześć

na tym to właśnie polega

pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: czwartek, 17 lipca 2014 10:57:09

Teraz to zrobiłam "literówkę", opuszczając w nazwie "a" . Poprawiam się

Dryadella lilliputana

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jerzy
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: czwartek, 17 lipca 2014 11:08:32

Przy okazji, gdyby się ktoś zastanawiał

Nieustannie polujemy z Grażyną na błędy w nazewnictwie na całej witrynie orchidarium. (Wielkie dzięki, Grażyna!)

W rezultacie okazyjnie poprawiam nazwy w galerii, co kwitnie w..., w poradnikach, arkuszach uprawy, nawet w tytułach grupy Prezentacje. Jest to tym bardziej istotne, że te nazwy są wielokrotnie krzyżowo referowane w różnych obszarach witryny. Na dziś wydaje nam się, że wszystkie nazwy są prawidłowe.

Gdyby ktoś miał inne zdanie, będziemy wdzięczni za e-mail.

Nie poprawiam jednak (co może być czasem istotne) nazw WEWNĄTRZ wiadomości forum, ani tytułów wiadomości w grupach innych niż Prezentacje.

Autor: Hania
E-mail: hanna.wasilewska@gmail.com
Data: czwartek, 17 lipca 2014 14:17:37
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Co do nazwy wspomnianego maluszka to kupiona była w OR.G. dosyć dawno, kwitła każdego roku coraz to więcej kwiatuszków i rozrastała się . Chcąc powiększyć podkładkę delikatnie przesadziłam na większą no i popełniłam największy błąd bo roślinka powoli zaczęła słabnąć i odeszła Chcę kupić nową i przeglądam różne strony .

Wkleję zdjęcie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl