Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl |
Data: |
niedziela, 21 sierpnia 2005 17:28:26 |
Witam,
Już prawie rok mam tę masdevallię u siebie . W Encyklopedii Jaya Pfahla jest opisana jako Masdevallia floribunda Lind. yellow variety 1843, bo jest jeszcze odmiana o kasztanowym kolorze kwiatów. I jak sama nazwa - floribunda - wskazuje, to roślina łatwo i obficie kwitnąca
Pochodzi z Ameryki Środkowej (spotykana od Belize po Kostarykę i wyspy karaibskie), gdzie rośnie epifitycznie w podmokłych, wilgotnych lasach na wysokościach od 400 do 1500. Już ta duża rozpiętość wysokości wskazuje, że może być uprawiana w szerokim zakresie temperatur, od chłodnych do ciepłych. Kwitnie od lata do jesieni
Moja rośnie w akwarium (zapewnia konieczną wysoką wilgotność) na północno-wschodnim parapecie, jest trochę doświetlana zwłaszcza w pochmurne dni, a posadzona jest do doniczki z drobnym podłożem mojej produkcji (kora, spagnum, perlit, węgiel drzewny, łupinki szyszek).
No i pięknie kwitnie . Aktualnie ma 7 kwiatów i kilka pąków. Pędy kwiatowe wyrastają nieco ponad liście, a cała roślina ma nie więcej niż 10 cm wysokości, czyli może być traktowana jako miniatura lub mini-storczyk.
Na zdjęciu poniżej cała roślina, w 7-miocentymetrowej doniczce, czyli prawie naturalnej wielkości

i kilka "portrecików"

Osobom marzącym o uprawie masdevalli i innych pleurothallidów gorąco polecam tę bezproblemową masdevallię . Jej wymagania nie są zbyt wygórowane i łatwo znaleźć dla niej odpowiedni kącik w każdym mieszkaniu
Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|