Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Masdevallia floribunda - polecam!!!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: niedziela, 21 sierpnia 2005 17:28:26

Witam,

Już prawie rok mam tę masdevallię u siebie . W Encyklopedii Jaya Pfahla jest opisana jako Masdevallia floribunda Lind. yellow variety 1843, bo jest jeszcze odmiana o kasztanowym kolorze kwiatów. I jak sama nazwa - floribunda - wskazuje, to roślina łatwo i obficie kwitnąca

Pochodzi z Ameryki Środkowej (spotykana od Belize po Kostarykę i wyspy karaibskie), gdzie rośnie epifitycznie w podmokłych, wilgotnych lasach na wysokościach od 400 do 1500. Już ta duża rozpiętość wysokości wskazuje, że może być uprawiana w szerokim zakresie temperatur, od chłodnych do ciepłych. Kwitnie od lata do jesieni

Moja rośnie w akwarium (zapewnia konieczną wysoką wilgotność) na północno-wschodnim parapecie, jest trochę doświetlana zwłaszcza w pochmurne dni, a posadzona jest do doniczki z drobnym podłożem mojej produkcji (kora, spagnum, perlit, węgiel drzewny, łupinki szyszek).

No i pięknie kwitnie . Aktualnie ma 7 kwiatów i kilka pąków. Pędy kwiatowe wyrastają nieco ponad liście, a cała roślina ma nie więcej niż 10 cm wysokości, czyli może być traktowana jako miniatura lub mini-storczyk.

Na zdjęciu poniżej cała roślina, w 7-miocentymetrowej doniczce, czyli prawie naturalnej wielkości

i kilka "portrecików"

Osobom marzącym o uprawie masdevalli i innych pleurothallidów gorąco polecam tę bezproblemową masdevallię . Jej wymagania nie są zbyt wygórowane i łatwo znaleźć dla niej odpowiedni kącik w każdym mieszkaniu

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 sierpnia 2005 10:12:10
Witaj ,

ładna ta Twoja roślinka. Kropeczki ma super.
Czy pachnie?

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 22 sierpnia 2005 11:17:57

Witaj ,

wiesz, ja nie mam zwyczaju wąchania kwiatów, bo ten czynnik nie jest dla mnie ważny ... albo kwiaty mi się podobają, albo nie...
Ale teraz sprawdziłam i ja nie wyczuwam żadnego zapachu.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: poniedziałek, 22 sierpnia 2005 15:10:10
Witam,
roślinka jest super ! U mnie rośnie jak na drożdżach i niezawodnie kwitnie. N ie trzymam jej w orchidarium, tylko stoi sobie tak po prostu razem z innymi orchideami na wilgotnym keramzycie. Moja też nie pachnie .
Jest naprawdę bezproblemowa i warto ją polecić nawet niezbyt zaawansowanym miłośnikom storczyków.

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: poniedziałek, 22 sierpnia 2005 19:55:59
Witam!
Zawsze chciałem mieć Masdevallia'ę, ale u mnie się nie nadają ze względu na ich wymagania cieplne. Ale koniec z tym. Chyba się skuszę i kupię tą Masdevallia'ę floribunda. Osobiście zazwyczaj nie przepadam za kolorem żółtym ( są wyjątki ), więc najprawdopodobniej kupię tą kasztanową . Dziękuję za tą prezentację Pani Grażyno! Nareszcie mogę marzyć swobodnie o Masdevallia'i.
Pozdrawiam wszystkich - Michał.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl