Autor: |
laura |
E-mail: |
laura.barylska@gmail.com |
Data: |
niedziela, 16 października 2016 19:17:47 |
Vanda coerulea występuje w Indiach, Birmie, Tajlandii i Chinach na wysokości od 800 do 1700 metrów.
Wymaga umiarkowanych warunków cieplnych z okresem przesuszenia i przechłodzenia zimą. W jej środowisku naturalnym lata są ciepłe i wilgotne. Zimą temperatura w nocy spada nawet do 7 stopni. Pada wówczas sporadycznie i wilgotność powietrza obniża się do 50%.
Roślinę mam od maja 2015 roku, więc cały czas jej się uczę. Okres letni zarówno w tym jak i ubiegłym roku spędzała na zewnątrz. Obecnie stoi przy parapecie okna południowego. Posadziłam ją do drewnianego koszyka. Jako podłoże zastosowałam mieszankę średniej i grubej kory, rozkruszonej cegły i węgla drzewnego. Obecnie powoli ograniczam podlewanie nie dopuszczając jednak do zbyt długiego przesuszenia rośliny.
Liście są gęsto, naprzeciwlegle ułożone, mierzą ok. 15 cm długości i 2,5 cm szerokości. Kwiaty są duże, a jednocześnie niezwykle delikatne, o średnicy ok. 11 cm. Na pędzie jest ich zwykle od kilku do nawet kilkunastu. Moja roślina ma obecnie 13 kwiatów. Cechą charakterystyczną u tej Vandy są wywinięte petale. Dla mnie nawet niekwitnąca roślina wygląda pięknie, a kwitnąca wręcz zjawiskowo :-)

Pozdrawiam, Laura |
|
|