Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Potinara Burana Beauty
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: środa, 14 września 2005 12:39:34
Witam,
nareszcie i ja mam się czym pochwalić .Od tygodnia kwitnie u mnie prześliczna potinara - ciekawa gra kolorów, zapach piękny, choć czasami wręcz odurzający, no i ta łatwość uprawy. Jednym słowem rewelacja!
Mam ją od jesieni, wypuściła trzy przyrosty i wszystkie trzy mają kwiatostany składające się z sześciu kwiatów .
Nie wiem tylko czy uda mi się umieścić zdjęcie, bo format jest trochę większy niż "dozwolony".Jak wszystko będzie dobrze, wyślę jeszcze kilka.
Anna

Data: środa, 14 września 2005 12:52:07
No widzę,że wszystko w porządku, więc dorzucę jeszcze trochę fotek.

Pierwszy kwiatostan rósł tak szybko ,że w ostatniej chwili musiałam go podeprzeć bo złamałby się pod własnym ciężarem.Teraz trochę bliżej...

i już ostatnie .

Pozdrawiam wszystkich, Anna

Autor: Jarosław Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 14 września 2005 14:25:07
Wspaniała roślina , burza kwiatów , doskonałe zdjęcia.Niezawodne kwitnienie - to wielki plus mieszańców "katlejowych" , nie wszystkie katleje są skore do kwitnienia - pozdrowienia i życzenia dalszych ,wspaniałych kwitnień - Jarek Sułek.

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: środa, 14 września 2005 14:50:27
Witam!
Nie mogę utrzymać języka za zębami . Jest niesamowita . Gdzie można ją kupić?? Pani Aniu, gdzie ta Potinara została kupiona? Jakich "rodziców" to cudo miało (o ile ma ). Mogłaby Pani opisać, jak Pani ją uprawia?
Pozdrawiam
Michał.

Data: środa, 14 września 2005 15:34:08
Witam ponownie,
ta ślicznotka nie jest oczywiście sierotą , rodzice to Pot.Netrasiri Starbright x Catt. Netrasiri Beauty. Nabyłam ją u Pana Manuela w Orchidsklepiku, zauroczona fotografią. Po tym wyznaniu mam nadzieję,że Pan Jerzy się na mnie nie zdenerwuje...
Jej uprawa to kompromis pomiędzy moją wiedzą a jej wymaganiami. Przesadziłam ją po dostaniu (tak! wiem, że się tego nie robi, ale doniczka plastikowa była niestabilna) do doniczki ceramicznej w takie podłoże jakie miałam, a było to podłoże drobne. Ustawiłam wysoko na moim stojaku na storczyki - miała bardzo dużo rozproszonego światła i ciepło, no i podlewałam po przeschnięciu podłoża (ale bez zbytniego przesuszenia) deszczówką z nawozem do storczyków.
Stosuję nawożenie połową dawki przy każdym podlewaniu i raz w miesiącu przepłukuję podłoże.
Naprawdę nic więcej specjalnego nie robiłam , a ona tak się odwdzięczyła.
Polecam wszystkim!
Anna

Data: środa, 14 września 2005 16:51:28
Dla sprawiedliwości zamieszczam też fofkę rośliny od Pana Jerzego .

Niestety kwitnienie nie było moją zasługą, bo kwiatostan zaczął wyrastać po dwóch tygodniach od kupienia.
Teraz formuje następny kwiat .
Pozdrawiam, Anna.

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: środa, 14 września 2005 17:12:35
Czy się nie mylę, że to jest Psychopsis?

Autor: Michał Rosa
E-mail: michalros@vp.pl
Data: środa, 14 września 2005 17:37:22
Gratuluję pięknej rośliny , bardzo lubię takie zestawienie kolorow . Brak mi słow
-Michał14-

Data: środa, 14 września 2005 19:52:40
Tak, to jest Psychopsis papilio x Kalihi. W moim posiadaniu od lutego br.

Teraz widoczny kwiat w pełni rozwinięty .
Dzięki za miłe słowa, pozdrawiam
Anna

Autor: Kuba
E-mail: jakusrv7@op.pl
Data: piątek, 16 września 2005 05:15:19
Ta POTINARA niezwykle piekna lecz wciąż bardzo droga. Miło oczy nacieszyć chociaż zdjęciami .

Pozdrawiam i zyczę dalszych sukcesów.

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl