Witam,
ostatnio zauważyłam tendencję do prezentacji storczyków łatwiejszych w uprawie. Według mnie do takich właśnie należy Dendrobium farmeri. Nie jestem zbyt doświadczonym storczykarzem, a jednak zakwitło mi już w piątym miesiącu od zakupu dwoma imponującymi kwiatostanami . Wszystko zaczęło się na początku września...
Nie spodziewałam się kwitnienia bo kupiłam je jako roślinę kwitnącą w Orchidarium, na krakowskiej wystawie w maju tego roku.
Wyrostki przekształciły się w malutkie "szyszeczki", które szybko rosły
i rosły...
Pod koniec września było już tak
Ostatnie zdjęcie zostało zrobione dzisiaj.Teraz kilka zbliżeń
Jeszcze jeden z kwiatostanów w pełnej krasie podczas dzisiejszego podlewania
Pewnie wszyscy to dendrobium mają, pewnie wszystkim kwitnie , ale dla mnie to prawdziwy rarytas i ogromna radość, bo zakwitło właśnie u mnie .
Kupiłam je przytwierdzone do kory, jednak nie bardzo sobie radzę z takimi roślinami, więc je przesadziłam do koszyka przy okazji ucinając dolną część korzeni aby do niego "wlazło" . Może to spowodowało kwitnienie bo pora jest nietypowa. Rośnie w oranżerii o wystawie południowo-wschodniej. Mam nzdzieję,że się spodoba. Pozdrawiam, Anna
Mam to dendrobium, u mnie kwitło ale nie tak obficie.Przysporzyło mi też sporo zmartwień.
Od Pani rośliny trudno oderwać wzrok i ta obfitość kwiatów...
Bardzo dziękuję za miłe komentarze .
Przyznam, że ciekawa jestem jakie to były zmartwienia Pani Mariolu . U mnie rośnie ono bezproblemowo.Do kwitnienia wypuściło od maja pięć przyrostów, teraz kwitnie i równocześnie wyrastają trzy przyrosty. Nie złapało przędziorków pomimo że zaatakowały u mnie inne storczyki, nie łapie chorób grzybowych. No można by powiedzieć - ideał !
Właśnie dlatego wydaje mi się takie łatwe w uprawie.
Anna
Pani Ani - dołączam sie do zachwytów - robi niesamowite wrażenie. Na dodatek te słoneczne światło! Nie mam takiego dendrobium i nie wiem czy jest trudne czy łatwe, ale warte zachodu.
Pozdrawiam.
Witam,
Jednak nie wszyscy jeszcze mają to dendrobium bo ja zaliczam się do osób które mogą na razie tylko podziwiać u innych - z braku miejsca .Uważam że jest naprawdę śliczne .
Nie wdając się w dyskusję,czy Pani dendrobium należy do łatwych czy trudnych w uprawie/jest to sprawa bardzo względna/można na pewno pogratulować dobrego prowadzenia rośliny.Na zdjęciach pokazujących pojedyncze kwiaty widać że są przedniej jakości.Mają dobry turgor i dobrze wykształcone fryzowania w warżce.A to świadczy o dobrym traktowaniu rośliny i zapewnieniiu jej dobrych warunków uprawowych.Brawo!
Pozdrawiam PP.
Spodobało się "roślince" u Pani Piękne ogromne kwiatostany, piękne zdjęcia - szczególnie zbliżenia pąków i kwiatów. (Ogólne widoki trochę pod światło). Dołączam się do gratulacji i cieszę się z Pani radości. Pozdrawiam Andrzej.
Witam wszystkich i bardzo dziękuję za wszystkie opinie. Ogromnie się cieszę, że roślina się podoba. Pomijając ostatnie trzy dni, gdy byłam nieobecna w domu, patrzę na nią i cieszę się z niej w każdej wolnej chwili .
Co do zdjęć, to faktycznie dopołudniowe zdjęcia są robione trochę pod światło. Wynika to z usytuowania oranżerii, zatem muszę nad tym troszkę popracować .
Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam
Anna