Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium farmeri
  Strona:    [1] 2  3  4  5  6  7    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 9 października 2005 19:29:54
Witam,
ostatnio zauważyłam tendencję do prezentacji storczyków łatwiejszych w uprawie. Według mnie do takich właśnie należy Dendrobium farmeri. Nie jestem zbyt doświadczonym storczykarzem, a jednak zakwitło mi już w piątym miesiącu od zakupu dwoma imponującymi kwiatostanami . Wszystko zaczęło się na początku września...

Nie spodziewałam się kwitnienia bo kupiłam je jako roślinę kwitnącą w Orchidarium, na krakowskiej wystawie w maju tego roku.
Wyrostki przekształciły się w malutkie "szyszeczki", które szybko rosły

i rosły...

Pod koniec września było już tak

Ostatnie zdjęcie zostało zrobione dzisiaj.Teraz kilka zbliżeń

Data: niedziela, 9 października 2005 19:52:15
Jeszcze jeden z kwiatostanów w pełnej krasie podczas dzisiejszego podlewania

Pewnie wszyscy to dendrobium mają, pewnie wszystkim kwitnie , ale dla mnie to prawdziwy rarytas i ogromna radość, bo zakwitło właśnie u mnie .
Kupiłam je przytwierdzone do kory, jednak nie bardzo sobie radzę z takimi roślinami, więc je przesadziłam do koszyka przy okazji ucinając dolną część korzeni aby do niego "wlazło" . Może to spowodowało kwitnienie bo pora jest nietypowa. Rośnie w oranżerii o wystawie południowo-wschodniej. Mam nzdzieję,że się spodoba. Pozdrawiam, Anna

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail: agachm@op.pl
Data: niedziela, 9 października 2005 20:46:33
...piekne, niesamowite
ja go nie mam, tym bardziej podziwiam z zapartym tchem

pozdrawiam

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: niedziela, 9 października 2005 21:50:10
Mam to dendrobium, u mnie kwitło ale nie tak obficie.Przysporzyło mi też sporo zmartwień.
Od Pani rośliny trudno oderwać wzrok i ta obfitość kwiatów...

Gratuluję!
Mariola

Data: niedziela, 9 października 2005 22:13:43
Bardzo dziękuję za miłe komentarze .
Przyznam, że ciekawa jestem jakie to były zmartwienia Pani Mariolu . U mnie rośnie ono bezproblemowo.Do kwitnienia wypuściło od maja pięć przyrostów, teraz kwitnie i równocześnie wyrastają trzy przyrosty. Nie złapało przędziorków pomimo że zaatakowały u mnie inne storczyki, nie łapie chorób grzybowych. No można by powiedzieć - ideał !
Właśnie dlatego wydaje mi się takie łatwe w uprawie.
Anna

Autor: Małgorzata Lempert
E-mail: golem19@o2.pl
Data: poniedziałek, 10 października 2005 07:36:24
Pani Ani - dołączam sie do zachwytów - robi niesamowite wrażenie. Na dodatek te słoneczne światło! Nie mam takiego dendrobium i nie wiem czy jest trudne czy łatwe, ale warte zachodu.
Pozdrawiam.

Autor: Anna Waluga
E-mail: walugan@tlen.pl
Data: poniedziałek, 10 października 2005 16:42:00
Witam,
Jednak nie wszyscy jeszcze mają to dendrobium bo ja zaliczam się do osób które mogą na razie tylko podziwiać u innych - z braku miejsca .Uważam że jest naprawdę śliczne .

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: poniedziałek, 10 października 2005 19:19:52
Nie wdając się w dyskusję,czy Pani dendrobium należy do łatwych czy trudnych w uprawie/jest to sprawa bardzo względna/można na pewno pogratulować dobrego prowadzenia rośliny.Na zdjęciach pokazujących pojedyncze kwiaty widać że są przedniej jakości.Mają dobry turgor i dobrze wykształcone fryzowania w warżce.A to świadczy o dobrym traktowaniu rośliny i zapewnieniiu jej dobrych warunków uprawowych.Brawo!
Pozdrawiam PP.

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: poniedziałek, 10 października 2005 22:17:57
Spodobało się "roślince" u Pani Piękne ogromne kwiatostany, piękne zdjęcia - szczególnie zbliżenia pąków i kwiatów. (Ogólne widoki trochę pod światło). Dołączam się do gratulacji i cieszę się z Pani radości. Pozdrawiam Andrzej.

Data: środa, 12 października 2005 16:53:47
Witam wszystkich i bardzo dziękuję za wszystkie opinie. Ogromnie się cieszę, że roślina się podoba. Pomijając ostatnie trzy dni, gdy byłam nieobecna w domu, patrzę na nią i cieszę się z niej w każdej wolnej chwili .
Co do zdjęć, to faktycznie dopołudniowe zdjęcia są robione trochę pod światło. Wynika to z usytuowania oranżerii, zatem muszę nad tym troszkę popracować .
Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam
Anna

Strona:    [1] 2  3  4  5  6  7    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl