Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Aeranthes
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 1 grudnia 2005 21:04:49
Witam !

Żeby nie było że u mnie to same problemy uprawowe, przedstawiam jedną z moich ulubionych roślin: Aeranthes arachnites `Oerly` x Aeranthes grandiflora `Beta`. Hybryda zdaje się wciąż nie zarejstrowana, przy czym wychodzi na to że grandiflora to synonim arachnites, więc może jest to błąd na metce i powinno być x A. grandiflorus.
Jest u mnie conajmniej od roku. Trochę przeżyła tego lata co widać po liściach - oparzenia słoneczne. Storczyk w uprawie kompletnie bezproblemowy. Uprawiany w warunkach ogrodu zimowego, latem na dworze. Wg. literatury szklarnia gorąca, u mnie raczej umiarkowana. Podłoże drobnoziarniste.
Kwitnie przynajmniej dwa razy do roku, pędów kwiatowych nie należy obcinać dopóki kompletnie nie uschną bo mogą się wydłużyć i ponowić kwitnienie.
Pachnie lekko miodkiem, ale trzeba zanurzyć nos.
Trudny do fotografowania bo cieńki pęd skacze w dół i w górę ...
Cała roślina nieduża (wys. 10cm, dł. liścia 20 cm), pęd bardzo długi (40 cm). Średnica kwiatu 6-8 cm.

Szczerze polecam

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: piątek, 2 grudnia 2005 07:39:12
Witam,
pięknie kwitnie - bardzo lubię tę tonację kolorystyczną kwiatów.
Czy kwiaty są długotrwałe?
Widać kwiatostan i następne pączki, zatem czy rozwija więcej kwiatów równocześnie?
Podziwiam i gratuluję
Anna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 20:11:43
Witam !

Jako że długo nie odpowiadałam na zadane pytanie pozwolę sobie zacytować Panią Annę: "Czy kwiaty są długotrwałe? Widać kwiatostan i następne pączki, zatem czy rozwija więcej kwiatów równocześnie?"

Nie odpowiadałam bo nie pamiętałam ile utrzymują się kwiaty. Teraz już wiem - ten na zdjęciu wisiał 12 dni, więc chyba nieźle. Przy czym był trochę męczony fotografowaniem i przestawianiem. A kwiaty nie rozwijają się jednocześnie tylko sukcesywnie, co jest bardzo fajne.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 12 lipca 2007 17:45:25
Witam ,
wznawiam wątek.
Osobą, która spowodowała mój zakup tej rośliny, był Piotr Bałdyga. Bardzo dziękuję Piotrze. Tak długo i dokładnie przyglądał się jej na wystawie ORCHIDALIA, że ja uległam tym długim pędom kwiatowym. Aeranthes bardzo dobrze zaklimatyzował się na moim balkonie. Pędy kwiatowe jeszcze bardziej się wydłużyły i po dwuch miesiącach jest już pierwszy rozwinięty w pełni kwiat. Doniczka w której rośnie ma 8,5cm wysokości, łatwo ocenić długość pędów kwiatowych . Zdjęcie też nie należy do najmniejszych .

Pozdrawiam
ewka

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: czwartek, 12 lipca 2007 18:06:27
Oh MY GOD No to bedziesz musiala mu teraz warkocze zaplatac Gratulacje!!!

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: piątek, 13 lipca 2007 11:05:29
Moje szczere gratulacje! Aeranthes już jakiś czas temu zwrócił moją uwagę przy okazji artykułu o miniaturach w ORCHIDS. Zachwyciły mnie te długie pędy i zdjęcia zielonych kwiatów. No i fakt, że roślina nie jest bardzo światłolubna.
Dlatego na wystawie tak się nią zainteresowałem, tylko ten rozmiar... Gdybym miał więcej miejsca to chyba byłby mój. Może kiedyś, jak pojawi się jakieś keiki to się uśmiechnę o kawałeczek...

pozdrawiam,
Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl