Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium oligophyllum - miniaturka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 14 grudnia 2005 13:00:35

Witam,

zapowiadałam otwierający się pąk , no i jest!!!

Miniaturowe Dendrobium oligophyllum mam od pół roku i około miesiąc temu pojawił się pąk . Chyba 3 dni temu wyglądał jeszcze tak:

A dziś już widać, że zaczyna się rozwijać...

Kwiat jest skierowany w dół, więc prawie musiałam wygrzebać roślinkę z podłoża, żeby móc zrobić zdjęcie...a nie jest to wielki kwiat, mój nie ma chyba więcej niż 1,5 cm, może jak się całkowicie rozłoży będzie ciut większy

Bez słońca to zbliżenie jest "do kitu" , mam nadzieję, że uda mi się jeszcze zrobić lepsze

To naprawdę miniaturowa roślina. Moje jest posadzone w 7,5 centymetrowej doniczce. Pseudobulwy są dość grubiutkie i dorastają do 5-6 cm. Liście do 5 cm. Kwitną już bardzo młode rośliny i przez cały rok. Kwiaty są podobno długotrwałe. W zimie wymagają niewielkiego przesuszenia, ale nie trwającego dłużej niż 1 dzień. Nawożenie w tym okresie powinno być wstrzymane. Wznawia się je wiosną wraz z pojawieniem się nowych przyrostów. Natomiast przez cały rok należy zapewnić wysoką wilgotność.
Dendrobium oligophyllum występuje w Wietnamie i w Tajlandii, na wysokościach 600-700 m npm, co wskazuje, że jest ciepłolubne.

Pozdrawiam,
Grażyna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 15 grudnia 2005 00:44:10
O żesz ty, a ja dopiero w sobotę będę mogła przeegzaminować mojego Fajny, fajny - chociaż mały.

pozdrawiam
Sandra

PS. Plectrelminthus puszcza coś z boku, jakby przyrost, ale przecież on jest monopodialny

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl