Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium sulcatum
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: czwartek, 2 marca 2006 08:56:12
Dzień dobry!
Chciałam przedstawić niedużą roślinkę, kwitnącą w moim ulubionym, żółtym (jajkowym)kolorze. Mam ją od października ub.roku i nie przypuszczałam, że tak szybko zakwitnie.
Oto ona:

A tak to wyglądało:
28.01.2006

18.02.2006

28.02.2006

Wczoraj i dzisiaj:

A tak wygląda przy doniczce "12":
(jest posadzone w "5,5"), kwiaty mają średnicę ponad 4 cm.

Kwitnie niestety tylko ok. 2 tygodni, ale co najmniej dwa razy w roku.
Pozdrawiam
Ania

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: czwartek, 2 marca 2006 09:17:54
Witaj Aniu!
Śliczny kurczaczek . Dobrze jest mieć coś tak słonecznego na parapecie, w ten trudny czas. I kwiaty są duże, w porównaniu z całą rośliną, a że kwitnie niezbyt długo, to nic. Znam i mam takie, które kwitną znacznie krócej.
Niech ta zima sobie pójdzie, bo mi strasznie lista chciejstw urosła , a chciałam mieć mniej storczyków, niż mam.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 2 marca 2006 10:08:28
Świetny i bardzo optymistyczny, właściwie idealny na stół Wielkanocny . A mnie się jeszcze podoba to, że pęd kwiatowy wyrasta dość nietypowo.

pozdrawiam i gratuluję
Sandra

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 2 marca 2006 11:29:22
Dendrobium sulcatum ma też bardzo ciekawe, bardzo spłaszczone pseudobulwy, co akurat słabo widać na tych fotografiach. Czyli roślina wygląda ciekawie także poza okresem kwitnienia. Bardzo dobrze rośnie na podkładkach.

Też mam jedną - właśnie skończyła kwitnienie na 6 łodygach kwiatowych.

A w ramach kapitalistycznej autoreklamy - mam też jedną dostępną w sprzedaży za 75 złotych (5-6 dorosłych pseudobulw)

Jerzy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 2 marca 2006 11:37:20

Witam,

Jerzy, może zamiast autoreklamy zrobiłbyś wreszcie remanent sklepu, bo niby masz, a nic nie widać

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 2 marca 2006 12:50:11
Aktualizacja sklepu jest w toku... Ja i tak przez mrozy w tym roku nie wysłałem jeszcze nawet jednej rośliny, więc to niewiele by zmieniło...

Wbrew pozorom to bardzo dużo pracy (siedzę już nad tym 3 dni z przerwami), ale dochodzę do końca. Nowa baza danych powinna wejść na witrynę jutro popołudniu.

Jerzy

Data: czwartek, 2 marca 2006 13:03:49

Ja naprawdę nie wątpię w ilość pracy potrzebnej do uaktualnienia sklepu . Ale można by kupić i tylko czekać na ocieplenie

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: czwartek, 2 marca 2006 13:06:22
A tu moje stanowcze poparcie dla argumentów Grażyny
Pzdr Jurek

Autor: Katarzyna S.
E-mail: ehi@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 2 marca 2006 14:51:07
Witam! A ja mam pytanie dotyczące uprawy . Mam zamiar sprawić sobie tą roślinkę jako prezent urodzinowy i interesuje mnie to, czy uprawia się ją tak jak dendrobium nobile? Czy przechodzi ona wyraźny okres przesuszenia i przechłodzenia zimą? Z góry dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam, Katarzyna

Data: czwartek, 2 marca 2006 15:00:05

Witam,

to dendrobium wymaga warunków umiarkowanych do ciepłych, z jasnym, przefiltrowanym światłem. Zimą i na początku wiosny wymaga dość suchego spoczynku, ale nie totalnego zasuszenia. Podlewa się je wtedy mniej, po wyschnięciu podłoża. Większe podlewanie wznawia się po pojawieniu się nowych przyrostów

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl