Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Encyclia polybulbon (znana też jako Dinema polybulbon)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 7 marca 2006 14:18:14

Witam,

W ramach wiosennych porządków (to żeby wiosnę przyspieszyć ) robiłam dziś przegląd i nawadnianie "maluchów" na półce w orchidarium, no i.......odkrycie, zakwitła Encyclia polybulbon . To pierwsze u mnie kwitnienie, więc radość tym większa , a mam ją dopiero od roku.
Przebijające się chwilami słońce pozwoliło na krótką "sesję foto", oto jej rezultat:

Cała roślinka jest niewielka, rośnie w 8-centymetrowej doniczce

Kwiat jest niewielki, ma ok. 2 cm

Podobno pachnie, ale ja nic na razie nie wyczułam...

Encyclia polybulbon występuje od Meksyku po Nikaraguę, oraz na Jamajce i Kubie. Rośnie w wilgotnych lasach, zwykle na dębach, na wysokościach od 600 do 3200 m npm, czyli może rosnąć w dowolnych warunkach, od ciepłych do chłodnych.
Krótki kwiatostan wyrasta ze szczytu dojrzałej psb.

Mnie ta malizna baaaaaaardzo się podoba

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: magda jankowska
E-mail: magda@kijowski.net
Data: wtorek, 7 marca 2006 16:42:27
Gratuluję. Piękny kwiat! Lubię wszystkie encyclie. Miałam kiedyś enc. fragrans, ale z miłości ją zalałam.
Pozdrawiam serdecznie,
Magda

Autor: Grzesiek
E-mail: _gbielcki@op.pl_
Data: niedziela, 13 stycznia 2008 22:15:03
Witam, już nie pamiętam kiedy ani przy jakiej okazji kawałek prezentowanej rośliny trafił i do mnie dość szybko rósł i wreszcie zakwitł.

Ta niewielka roślinka przyjemnie pachnie.
Pozdrawiam
Grzesiek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: poniedziałek, 14 stycznia 2008 00:04:03
Przepiękne to pierwsze foto. Ja chyba też kupiłem kiedyś kawałek tego, rośnie ale jeszcze nie kwitło, chyba trzymam trochę za sucho. Naprawdę widać te 10 mln pixeli Olympusa

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 31 stycznia 2012 02:09:23
Latka płyną... Mam to od 2007 roku, nie powiem od kogo haha, ale kwiat wybarwiony tak samo ;-)

Roślina zupełnie nie chciała mi zakwitnąć. Więc przynajmniej 2 czy 3 razy była ciachana niemal na pół i szła w dalsze ręce. Tak sobie myślę, że może gdybym tego nie robił to zakwitła by wcześniej, bo jedyny wniosek jaki mam to, że kwitnie na częściach rośliny wiszących poza podkładką, a te właśnie najczęściej obcinałem... pewnie kępa by teraz była spooro większa.

Patrząc na fotki uświadomiłem sobie również, że nigdy jej nie przeniosłem z pierwotnej podkładki... a jednak po niemal 5 latach zakwitła.

Zaraz po zakupie 2007

Obecnie

Pozdrawiam
Piotr Markiewicz

Autor: grzesiek
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 lutego 2012 10:02:12
Bardzo lubię tę roślinę u mnie bezproblemowo rosła i kwitła dopóki moje psy nie postanowiły jej pożreć

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl