Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Psychopsis papilio x Kalihi
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: czwartek, 16 marca 2006 23:02:33
Witam !

Dzisiaj chciałabym się podzielić swoją radością - zakwitł Psychopsis papilio x Kalihi

Do zakupy tej rośliny namówił mnie Jerzy,( bardzo Ci dziękuję !). Widząc jak one pięknie u niego kwitną, wiele sie nie opierałam i w listopadzie 2004r. zostałam szczęśliwą posiadaczką pierwszego psychopsisa , który miała zakwitnąć za rok.
Roślina wylądowała wśród phalaenopsisów na parapecie. W ubiegłym roku wypuściła nową pseudobulwę, a w sierpniu zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy, czyli wszystko zgodnie z planem Wczoraj ujrzałam rozwijający się pąk

a, dzisiaj "uszy" zostały postawione i wygląda jak na zdjęciu u góry

Proszę zobaczyć jakie śliczne ma falbanki

Gdyby tylko nie ta długa łodyga, która ciągle jest potrącana, gdy trzeba coś zrobić wśród innych storczyków...

Gorąco polecam

Pozdrawiam Iwona

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: piątek, 17 marca 2006 07:37:43
Witam!

No i gratulacje od samego poczatku! Juz od dawna sie do niego przymierzam, no ale jeszcze troche... Smieszna ta super dluga lodyga, na a te potrojne "czulki" jak u pszczolki po prostu czlowieka rozbawiaja. Wesolo teraz u pani w domu. Pozazdroscic!

Pozdrawiam

Kamila

Autor: anna Fryś
E-mail: anna.frys@wp.pl
Data: piątek, 17 marca 2006 12:50:39
Pani Iwono-piękny!!!!

Frysianka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 17 marca 2006 22:38:14

Gratuluję!!!
Teraz możesz liczyć na kilkanaście kolejnych kwiatów. Mam Psychopsisa Kalihi i za każdym razem jestem zafascynowana ich urodą i "przedstawieniem" jakie serwuje rozwijający się pąk

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 18 marca 2006 12:36:06
Witam !

Grażyna masz rację. Rozwijający się pąk to niezwykłe widowisko, dla mnie tym bardziej fascynujące, że uczestniczyłam w nim po raz pierwszy.
Jestem urzeczona tym dziwnym kwiatem, bardzo dużym, na co nie wskazywał pęczniejący pąk.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: sobota, 18 marca 2006 20:23:09
Witam,
gratuluję kwitnienia ten niesamowitej rośliny.

W czasie wizyty u Pana Jana Ciepłuchy w styczniu, zrobiłam zdjęcie złamanego pędu kwiatowego Psychopsisa. Postanowiłam pokazać, jak niezwykła jest to roślina.

Jeszcze jedna z roślin u których nie należy przycinać pędu bo może wydażyć się to co widać na zdjęciu.

Pozdrawiam
ewka

Data: sobota, 18 marca 2006 20:50:50
Witam !

Pani Ewo, bardzo dziękuję za to zdjęcie. Nie będę miała teraz serca na temblaku, wykonując jakieś prace wokół tej rośliny. Obawa, że mogłabym złamać łodygę i pozbawić się jej niesamowitych kwiatów spędzała mi sen z powiek . A z drugiej strony, jak natura potrafi sobie radzić

Pozdrawiam Iwona

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: środa, 26 kwietnia 2006 21:27:25
Witam,
wznawiam wątek aby pokazać co się dzieje z moim Psychopsis papilio x Kalihi.
Właściwie to nie wiem co o tym sądzić i bardzo proszę o komentarze . Zaczne od fotografii

To tylko czubek łodygi kwiatowej, takich rozgałęzień na pędzie tworzy się więcej. Nie wiem czy się cieszyć, bo drugi rok nie tworzą się żadne nowe przyrosty, kolejne kwiaty są coraz mniejsze i boję się czy roślina nie "zakwitnie się na śmierć" .
Czy ktoś ma podobną sytuację i czy jest się w ogóle nad czym zastanawiać?
Dodam, ze storczyk wygląda zdrowo - trzy "stare" przyrosty z trzema ładnymi liśćmi.
Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.
Anna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 27 kwietnia 2006 19:55:15
Witaj Anno,
czy dziwne kwitnienie katlei z Obi i tego psychopsisa można jakoś połączyć?
- ten sam okres zakupu
- dziwne proporcje w nawozie
- może coś z wodą

Moja rada, obciąć psychopsisowi te pączki, których być nie powinno. Obserwować co będzie działo się dalej.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 11:08:23
Witam ,

Ewo dzięki za odzew, też się nad tym zastanawiałam, ale...
1' katleja to marketowa hybryda a Psychopsis kupiony w Orchidarium, zaraz po zakupie zaczął kwitnąć i tak do tej pory, bez przyrostów (!),
2' nawóz używam stale ten sam, jest to Pokon, oczywiście dla storczyków i mam wrażenie, a nawet przaświadczenie, że to bardzo dobry nawóz,
3' do podlewania używam deszczówki, nałapanej w czasie długotrwałych opadów, czyli wtedy gdy jest bardzo czysta. Mimo wszystko chyba najbardziej skłaniam się do kwestii wody, stosunkowo blisko są zakłady chemiczne i pomimo korzystnej dla mnie róży wiatrów (filtrowane dymy lecą w innym kierunku), mogło się coś do tej wody dostać.
Obciąć te pączki.... chyba jeszcze po prostu nie potrafię , ale jak będzie trzeba - to trudno, będzie "ciach" !
Bardzo mi zależy na waszych pomocnych opiniach, a najbardziej chyba na opinii Pana Jerzego. Wiem, że jest bardzo zajęty, a jednak na to liczę... bardzo!
Pozdrawiam i czekam, Anna
Ps. Przekopałam co mogłam i w literaturze nic nie znalazłam o takich licznych rozgałęzieniach u Psychopsis.

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl