Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Euchile
  Strona:    [1] 2  3  4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: piotr.piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 21:41:01
No dobrze Pani Mario.
Słowo się rzekło........prezentuję euchile citrina syn.encyclia citrina.Ten uważany za trudny storczyk,który nie wiedzieć czemu dobrze u mnie rośnie i co mnie bardzo cieszy- kwitnie, jest w mojej kolekcji od chyba 3-ch lat.Na dzień dobry, od rośliny, którą kupiłem, odpadła 1 pseudobulwa,którą umieściłem na osobnej podkładce i zostawiłem przy roślinie matecznej.Wiosną ub.roku pojawiły się na tej pojedynczej bulwie dwa nowe przyrosty,które po dojrzeniu wydały kwiaty!Nie wspomnę o roślinie matecznej, która też wydała kwiaty.Kwiaty są dość niepozorne ,ale bardzo ładnie pachną.Nie rozchylają listków okółka stąd sprawiają wrażenie jakby "tulipanowych".A tak się prezentują:

trochę bliżej:

i jeszcze raz z bliska:

Bardzo ciekawe informacje o tej encycli można znaleźć pod adresem http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html a te polecam wszystkim,którzy chcą spróbować jej uprawy.

Mam jeszcze jedną euchile w kolekcji.......też pięknie kwitnie-może nawet atrakcyjniej niż citrina, a to za sprawą relatywnie niewielkich pseudobulw i liści, a dużych kwiatów.I to jakich!
Czy Pani Maria wie jak ma na imię ta euchile......?

Pozdrawiam PP

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 21:54:48
Witam !

Podejrzewam, że Maria wie jak sie nazywa jej imienniczka, tym bardziej, że w jej ulubionych kolorach>

Obie cudowne! Właśnie dzisiaj miałam okazję poszperać w internecie i podziwiać obie rosliny. Jestem pod wrażeniem ich niezwykłych kwiatów.
Panie Piotrze, a można nieśmiało poprosić o jeszcze.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 21:57:38
Ogromne podziękowania, Panie Piotrze. Ja nic nie poradzę, że ta Euchile citrina tak mi się podoba . A tą drugą znam oczywiście, zresztą wypada . Częściej ją widuję w katalogach niż pierwszą, ale u siebie też jej jeszcze nie mam. No w końcu trzeba mieć czego szukać . A sezon się rozpoczyna...

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 22:12:37
Panie Piotrze przepiękna ta euchlia, naprawdę zapiera dech w piersiach.
Mam pytanie czy orientuje się Pan czy w Polsce jest ona do kupienia.'
Pozdrawiam Iwona

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 22:19:38

Witam,

to są przepiękne kwiaty , ale takie kwitnienia możliwe jest chyba tylko w szklarni. U mojej Euchile citrina ślimak przegryzł w nocy prawie pękający już pąk . Zakończyło się to dla niego tragicznie, ale po okresie aklimatyzacji roślina teraz już dobrze przyrasta i mam nadzieję...

Natomiast muszę się pochwalić kwiatami Euchile mariae, która i u mnie kiedyś zakwitła

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 22:37:21
Ja rozumiem że to biedne zwierze po prostu umarło z przejedzenia bo chyba nie dokonałaś mordu na bezbronnym

No a co do euchile mariae to ona tup, tup, tup i powędrowała na moją listę. Obie cudne, tylko pogratulować

pozdrawiam
Sandra

Autor: piotr.piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 22:39:12
Myślę Grażynko, że podobnie jak cymbidia czy coleogyne, można i euchile doprowadzać do kwitnienia, przygotowując roślinom na lato i późną jesień stanowisko jasne,przewiewne, z dużymi dobowymi wahaniami temperatur.Potem to już tylko odrobina szczęścia i wyczucia co roślinie służy......

A że jest tak jak piszę......niech posłuży Twój przykład!Wszak nie masz szklarni, a masz kwitnące euchile....
PP

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 22:44:28

Jak to nie mam szklarni!!!!! A te 3 "szafy" w mieszkaniu i parapety w akwariach to nie szklarnie???
Ale w "szafach" trudniej

Sandra, zamordowałam go!!! za tego pąka to mu się należało!!!!!!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: halina roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@idea.net.pl
Data: środa, 22 marca 2006 18:51:54
Panie Piotrze, o Enc. citrinie od dawna lubię wyłącznie czytać, jest dla mnie symbolem czegoś tak fantastycznie trudnego, że nawet nie można o tym marzyć! Nie mogę się napatrzeć na Pana kwiaty.

Powinien Pan częściej robić tego rodzaju prezentacje, a mniej czasu i energii zużywać na (teraz mówię szeptem) - dydaktykę...

Pozdrawiam
Halina Roszkowska

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: środa, 22 marca 2006 19:32:09
Panie Piotrze ta roślina chodzi za mną od 3 lat niestety nie mam warunków żeby ją utrzymać przy życiu a co tu mówić o doprowadzeniu do kwitnienia.
Gratuluje tak obfitego kwitnienia.
Pozdrawiam Grzesiek

Strona:    [1] 2  3  4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl