Autor: |
Ewa Jóźwiak |
E-mail: |
Ewka@hejstorczyki.pl |
Data: |
czwartek, 25 maja 2006 20:45:08 |
Witam,
nie, nie jeszcze nie kwitnie , ale chciałam się pochwalić i spytać innych nabywców tej rośliny jak się u nich zachowuje.
Phalaenopsis pantherina
Rośnie na Borneo a jak podaje http://pl.wikipedia.org/wiki/Borneo jest to "Największa wyspa Archipelagu Malajskiego, trzecia pod względem wielkości na świecie po Grenlandii i Nowej Gwinei.Powierzchnia 746 tys. km² (dla porównania powierzchnia Polski to 312 tys. km² . Wyspę porastają lasy równikowe, które są zamieszkiwane przez wiele różnych zwierząt. Typowym przedstawicielem świata zwierząt na wyspie jest orangutan."
i dalej;
"Wilgotne lasy równikowe odznaczają się dużą różnorodnością flory. Decydują o tym obfite, całoroczne opady deszczu (pow. 2500 mm), silne nasłonecznienie, wysoka średnia roczna temperatura powietrza, niskie dzienne i roczne amplitudy temperatury, itp. NIe ma tam pór roku .Lasy równikowe odznaczają się piętrowością roślinności. Najwyższe stanowią wiecznie zielone drzewa, osiągające wysokość 30-50 m. Piętro średnie stanowią niższe drzewa, zaś poniżej nich (8-15 m) występuje zwarta warstwa koron drzew pokrytych epifitami, lianami, itp. Gęste korony drzew ograniczają dostęp światła słonecznego do dolnych partii, podszyt i runo stanowią rośliny zielne, czasami w ogóle nie występuje."
Przytoczyłam tekst ponieważ tam rośnie Phalaenopsis pantherina na wysokości 800 metrów npm, czyli dosyć nisko i ma bardzo ograniczony dostęp światła co wynika z tekstu wyżej.
Ma mokro, bardzo ciepło i prawie bez światła słonecznego.
Dlaczego tyle o nim, ponieważ jest to roślina zrzucająca liście a widok jego korzeni też dziwny. Są mocno zielone i guzkowate.

Kupiłam pęczek korzeni, mam już pierwsze listki i nowe przyrosty korzeni.

Kolejna faza wzrostu korzeni.
Sandra pytałaś kiedyś o pomysł na "ciemnice" dla roślin, które nie lubią światła. Najgłupszy jest chyba najlepszy z pomysłów. Ten phalaenopsis powiesiłam pleckami do światła i za roślinami. Chyba mu to wystarczyło?
Pozdrawiam
ewka |
|
|