Autor: |
Piotr Bałdyga |
E-mail: |
baltyk@kowalska-stiasny.com.pl |
Data: |
wtorek, 30 maja 2006 12:27:46 |
Tym razem coś dla miłośników dużych storczyków o klasycznej formie...
To jeden z moich ostatnich zakupów na warszawskich Orchidaliach. Cattleye wielkokwiatowe zainteresowyły mnie już jakiś czas temu, a ta konkretna odmiana wpadła mi w oko na jesiennej wystawie.
Blc. Alma Kee 'Tipmalee' FCC/AOS to mieszaniec międzyrodzajowy, który zawiera geny chyba większości klasycznych storczyków z rodzaju Cattleya, Laelia i Brassavola. Roślina trafiła do mnie już w pąkach, więc kwitnienie nie jest moją zasługą, ale udało mi się te pąki utrzymać i pozwolć im rozwinąć się.

Hybryda została zarejestrowana przez RHS w 1975 roku, a jej rodzice to Laeliocattleya Alma i Brassolaeliocattleya Cheah Bean-Kee. Rozwijając dalej drzewo genealogiczne przejdziemy przez klasyczne mieszańce wielkokwiatowe z XIX i początku XX wieku, a dojdziemy do m.in. C. mossiae, C. warscewiczii, B. digbyana (Rhyn. digbyana) itd.

Roślina jest 30 cm wysokości. Kwiaty mają średnicę ok. 10 cm i jak na tak wysoko ocenioną roślinę niezbyt ładny rozkład na pędzie, ale wynika to pewnie z tego, że roślina już w pąkach była transportowana i nie mogły się one ustawić w kierunku światła. Mam nadzieję, że przy następnym kwitnieniu kwiaty będą większe i ładniej rozmieszczone.

Kwiaty z początku były zielonkawożółte i z czasem nabrały odcień słonecznej żółci, dla kontrastu warżka jest intensywnie różowa, w głębi przechodzi w bardziej czerwony odcień z żółtym żyłkowaniem.
Pachną cytrynowo, ale trochę mydlanie, zapach wyczuwalny jest z nieznacznej odległości, intensywniejszy w słońcu.

Mam nadzieję, że ten nowy nabytek szybko zaaklimatyzuje się u mnie i będzie cieszył oko jeszcze niejednym kwitnieniem.

pozdrawiam,
Piotr Bałdyga
|
|
|