Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Brassolaeliocattleya Alma Kee Tipmalee FCC/AOS
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 12:27:46
Tym razem coś dla miłośników dużych storczyków o klasycznej formie...
To jeden z moich ostatnich zakupów na warszawskich Orchidaliach. Cattleye wielkokwiatowe zainteresowyły mnie już jakiś czas temu, a ta konkretna odmiana wpadła mi w oko na jesiennej wystawie.
Blc. Alma Kee 'Tipmalee' FCC/AOS to mieszaniec międzyrodzajowy, który zawiera geny chyba większości klasycznych storczyków z rodzaju Cattleya, Laelia i Brassavola. Roślina trafiła do mnie już w pąkach, więc kwitnienie nie jest moją zasługą, ale udało mi się te pąki utrzymać i pozwolć im rozwinąć się.

Hybryda została zarejestrowana przez RHS w 1975 roku, a jej rodzice to Laeliocattleya Alma i Brassolaeliocattleya Cheah Bean-Kee. Rozwijając dalej drzewo genealogiczne przejdziemy przez klasyczne mieszańce wielkokwiatowe z XIX i początku XX wieku, a dojdziemy do m.in. C. mossiae, C. warscewiczii, B. digbyana (Rhyn. digbyana) itd.

Roślina jest 30 cm wysokości. Kwiaty mają średnicę ok. 10 cm i jak na tak wysoko ocenioną roślinę niezbyt ładny rozkład na pędzie, ale wynika to pewnie z tego, że roślina już w pąkach była transportowana i nie mogły się one ustawić w kierunku światła. Mam nadzieję, że przy następnym kwitnieniu kwiaty będą większe i ładniej rozmieszczone.

Kwiaty z początku były zielonkawożółte i z czasem nabrały odcień słonecznej żółci, dla kontrastu warżka jest intensywnie różowa, w głębi przechodzi w bardziej czerwony odcień z żółtym żyłkowaniem.
Pachną cytrynowo, ale trochę mydlanie, zapach wyczuwalny jest z nieznacznej odległości, intensywniejszy w słońcu.

Mam nadzieję, że ten nowy nabytek szybko zaaklimatyzuje się u mnie i będzie cieszył oko jeszcze niejednym kwitnieniem.

pozdrawiam,
Piotr Bałdyga

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 17:26:05

Bardzo piękne kwiaty i zdjęcia.
Czy katleje hoduje Pan na "nieosłoniętym" parapecie?

Pozdrawiam Andrzej.

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 20:40:14
Witam,
piękna roślina i efektowne zdjęcia kwiatów, szczególnie ostatnie - przepięknie sfalowanej warżki . Jak się Panu udało umieścić w wiadomości takie wielkie zdjęcie? Aż miło popatrzeć.
Katleje to moje ukochane orchidee, a ta wpadła mi w oko już dawno. Niestety nie wytworzyła kwiatów w pochewce (w takim stanie kupiłam), ktora później zaschła. Dlatego szczególnie miło oglądać takie zdjęcia!
Gratuluję utrzymania pąków i kwitnienia !
Podziwiam urodę prezentowanej katleji i dziękuję za prezentację .
Pozdrawiam, Anna

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: środa, 31 maja 2006 13:25:49
Witam,
wszystkie moje storczyki uprawiam na parapetach wschodnich okien (w doniczkach) i w okolicach - w wiszących koszykach i zamontowane na korze korkowej - te wymagają codziennego zraszania. Latem część światłolubnych "wyprowadzam" na wschodni balkon. Jak do tej pory wyspecjalizowałem się raczej w uprawie masy zielonej, ale rośliny stopniowo aklimatyzują się i zaczynają kwitnąć.
Z kilkuletniego doświadczenia wynika, że najlepiej czują się u mnie phalaenopsisy i różne katlejowate. Pierwszym moim sukcesem w uprawie Cattleyi było kwitnienie w styczniu tego roku Lc. Trick or Treat - roślina miała 12 kwiatów na dwóch pędach, ale pąków wytworzyła 15, niestety trzy uschły. Kolekcja Cattleyi wzrasta kosztem Oncidiowatych, którym nie potrafię chyba zapewnić dostatecznej wilgotności powietrza... Zobaczę jak mi pójdzie z nowymi nabytkami.

Czy zdjęcia są duże? - chyba normalnej wielkości jakie można zamieszczać na forum.

pozdrawiam,
Piotr

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 31 maja 2006 15:37:51
Dziękuję za opis Pana hodowli.
Czyli nie są katleje takie straszne - po aklimatyzacji kwitną.
Serdecznie pozdrawiam, Andrzej.

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: niedziela, 22 listopada 2009 10:50:55
Witam!odswieżam wątek.Moja Brassolaeliocattleya Alma Kee,zakwitła dwoma kwiatami.

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: niedziela, 22 listopada 2009 16:30:16
Ja również sie pochwalę-powtoórnym kwitnieniem.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl