Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Gongora galeata
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: Annateresa@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 8 czerwca 2006 11:24:11
Witam
chciałabym dzisiaj zaprezentować kwitnącą Gongorę galeata.
Nie będę opisywać warunków uprawy, bo są w Storczykach A-Z.
Uważam, że to bardzo prosta w hodowli roślina, trzeba jej jednak zapewnić wysoką wilgotność powietrza, w przeciwnym wypadku tworzą się brzydkie, zaschnięte plamy na liściach
Przyglądałam się jej rosnącym i nabierającym formy czekoladowym pąkom i zastanawiałam, jak to możliwe aby kwiaty były żółto-zielone ? Okazuje się, że w galerii Orchidarium oraz w arkuszu uprawy przedstawiona jest forma alba.
Moja gongora to podstawowy gatunek o brązowo-miodowych kwiatach. Podobno kwiaty mają pachnieć pomarańczami, no... zapach jest, ale nie przypomina pomarańczy, jakiś taki ciężki, korzenny, duszący... dobrze, że na niewielką odległość
Bardzo mi się podobają niezwykłe kwiaty, na równie niezwykłych szypułkach.
Teraz kilka zdjęć

A teraz forma alba jest na mojej liście do zdobycia....
Pozdrawiam, Anna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 8 czerwca 2006 12:22:41
Gongora galeata ma w sumie trzy formy - standardową (brązowo-żółtą), żółtą (chyba var. flava - żółte płatki i pomarańczowa warżka) i albinotyczną (var. alba - zielone płatki i żółta warżka).

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: czwartek, 8 czerwca 2006 14:02:22
Piękna . Bardzo mi się podoba. Może Pani powiedzieć, gdzie została kupiona? Myślę w przyszłości nad jej kupnem .
Pozdrawiam - Michał.

E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 8 czerwca 2006 21:30:07
Witam,
Panie Jerzy przejrzałam ofertę Orchidarium i nie znalazłam w sprzedaży Gongory galeata var. alba.
Jeśli to możliwe to proszę mnie dołączyć do listy chętnych do nabycia tego storczyka .
Gdyby jednak ktoś dysponował nadmiarem pseudobulw formy alba i był skłonny odstąpić, bardzo proszę o kontakt.
Michale, jak moja zwykła gongora "zmężnieje" i będzie do podziału, chętnie się z tobą podzielę.
Pozdrawiam, Anna

Data: piątek, 9 czerwca 2006 13:59:54
Dziękuję bardzo . Już nie mogę się doczekać . Pewnie zejdzie z rok, zanim Pani roślina się dostatecznie rozrośnie, ale cóż, na taką piękną roślinę warto czekać.
Pozdrawiam - Michał.

Data: piątek, 9 czerwca 2006 22:58:00
Witam ,
no to super Michale, jesteśmy umówieni!
Zazwyczaj pamiętam, ale przypomnij się w razie czego.
Pozdrawiam, Anna

Data: sobota, 10 czerwca 2006 09:53:20
Mam jeszcze jedno pytanie: kiedy Pani ją przesadza? Może właśnie w tym okresie najlepiej ją podzielić?
Pozdrawiam serdecznie - Michał

Data: sobota, 10 czerwca 2006 15:42:32
Witam,
Michale musisz sie uzbroić w cierpliwość, bo może to być nawet wiosna przyszłego roku
Ewentualne pytania proszę na priv.
Pozdrawiam, Anna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 4 września 2006 21:25:03
Witam,
uzupełnię wątek o formę albinotyczną - moja Gongora galeata var. alba właśnie kwitnie.
Roślina jest u mnie od 2004 roku, dostałam z podziału od Marii Maciąg. Ciekawe czy pamięta?
Pierwszy pęd kwiatowy niestety straciłam. Ten kwitnący jest kolejnym a są jeszcze dwa.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: wtorek, 5 września 2006 08:31:24
Witam,
Pamiętam, oczywiście że pamiętam. Ta hybryda katleii, którą dostałam w zamian, do dziś spędza mi sen z powiek. Zawiązuje pąki (już dwukrotnie), ale kwiatów jeszcze nie udało mi się zobaczyć . Zwyczajnie mnie nie lubi...
Gratuluję kwiatów gongory.

Z pozdrowieniami, Maria

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl