Autor: |
Sebastian Kończak |
E-mail: |
silepl@sile.pl |
Data: |
środa, 5 lipca 2006 11:15:33 |
Witam
Pewnie wszyscy to macie ale nie ma tego gatunku w dziale prezentacje, dlatego daję Co to za gatunek i jakie ma wymagania nie piszę, bo wszystko już jest na www. Roślina, jak i dwa pozostałe falki, pochodzi z tegorocznego importu z Tajlandii. Od przyjazdu do mnie siedzą w s/h, puszczają korzenie i liście, cornu-cervi ma jeden pąk na starym pędzie. Fotki:
z boku:

a tu orchidarium w którym siedzą:

Proszę się nie śmiać z zagęszczenia roślin bo to jest orch tylko dla gatunków falków. Warunki jakie im zapewniam są mam nadzieję dobre: wilgotność w dzień 60%-75%, w nocy do 85%, możliwość regulacji do 97% ale na krótki czas. Temp w dni słoneczne: dzień 30st noc 25st, inne dni: dzień 28st noc 23st. Nie wiem tylko czy poziom światła jest prawidłowy, mam świetlówkę 18W i dwie żarówki 25W. Proszę o wszelkie komentarze i rady co do orchidarium. BTW jak obniżyć temp w nocy do np 20st, w ciepłe noce nigdy nie schodzi poniżej 26st (mam mały pokój który szybko się nagrzewa) nawet przy wentylatorze na full a chciałbym zachować ok 6st różnicę temperatur.
Pozdrawiam Seba |
|
|