Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis equestris
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sebastian Kończak
E-mail: silepl@sile.pl
Data: środa, 5 lipca 2006 11:15:33
Witam

Pewnie wszyscy to macie ale nie ma tego gatunku w dziale prezentacje, dlatego daję Co to za gatunek i jakie ma wymagania nie piszę, bo wszystko już jest na www. Roślina, jak i dwa pozostałe falki, pochodzi z tegorocznego importu z Tajlandii. Od przyjazdu do mnie siedzą w s/h, puszczają korzenie i liście, cornu-cervi ma jeden pąk na starym pędzie. Fotki:

z boku:

a tu orchidarium w którym siedzą:

Proszę się nie śmiać z zagęszczenia roślin bo to jest orch tylko dla gatunków falków. Warunki jakie im zapewniam są mam nadzieję dobre: wilgotność w dzień 60%-75%, w nocy do 85%, możliwość regulacji do 97% ale na krótki czas. Temp w dni słoneczne: dzień 30st noc 25st, inne dni: dzień 28st noc 23st. Nie wiem tylko czy poziom światła jest prawidłowy, mam świetlówkę 18W i dwie żarówki 25W. Proszę o wszelkie komentarze i rady co do orchidarium. BTW jak obniżyć temp w nocy do np 20st, w ciepłe noce nigdy nie schodzi poniżej 26st (mam mały pokój który szybko się nagrzewa) nawet przy wentylatorze na full a chciałbym zachować ok 6st różnicę temperatur.

Pozdrawiam Seba

Autor: Ela
E-mail:  
Data: czwartek, 6 lipca 2006 11:23:53
Kwiatuszki piękne, ale zawsze mnie zastanawiało jaka z tego radość. Rośliny stoją w orchidarium, nie wyglądają zbyt gustownie w tych obciętych butelkach. Kocham orchidee każdej maści, ale bardziej praktyczne są odmiany na które można popatrzeć, podziwiać jak zdobią okna..Jak dla mnie orchidarium trochę szpeci mieszkanie czy dom. Przepraszam za słowa krytyki, bo wiem że każdy kto zakłada swój "ogródeczek" jest prawdziwym zapaleńcem i takim ludziom gratuluję pasji! ja mimo wszystko pozostane przy falkach na parapecie
Pozdrawiam

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: czwartek, 6 lipca 2006 12:00:56
Pani Elu, sà tez i tacy, ktòrzy nie lubià roslin na parapetach, moze jeszcze odgrodzonych od mieszkania firankà. Kazdy ustawia rosliny wedlug wlasnych upodoban i mozliwosci i tu trzeba zachowac minimum tolerancji i ... taktu.
A jak moge juz wyrazic wlasna opiniè, to wole orchidarium i nawet przezroczyste butelki, byle rosliny rozwijaly sie w warunkach zblizonych do naturalnych i co za tym idzie - kwitly.
Pozdrowienia
Wanda

Autor: Seba
E-mail:  
Data: czwartek, 6 lipca 2006 18:01:20
Witam

Niestety u mnie parapet nie zdaje egzaminu, za mały, za gęsto, część parapetu zakrywają kolumny, nie mam firanek tylko rolety, a temp w dzień dochodzi tu do 45st w lecie (okno południowo-wsch), cały czas przypalałem liście, a tak, mimo że wygląda to jak labolatorium, mam kontrolę nad warunkami uprawy i wszystko mi rośnie - to jest najważniejsze. Co do butelek - znajdzie Pani doniczki do s/h gotowe we wrocławiu po rozsądnych cenach? te mam za darmo i o wysokości jakiej chcę.

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl