Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Masdevallia peristeria
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 24 lipca 2006 23:42:00

Witam,

dla ochłody w czasie naszego afrykańskiego lata, przedstawiam chłodolubną Masdevallię peristeria.

Występuje w Kolumbii i Ekwadorze, na wysokościach od 1500 do 2500 m npm., lubi rosnąć blisko gruntu, blisko cieków wodnych, na zalesionych obszarach. Na ogół rośnie epifitycznie, ale może i w gruncie.
Jest to niewielka roślinka, za to jej kwiat może osiągnąć oooooooogromny rozmiar, bo nawet do 13 cm . Kwitnie zwykle wiosną i latem, ta sama psb może wydać kolejno kilka kwiatów

Mam ją od zeszłej jesieni dopiero i dzięki temu uniknęła tragicznego dla wielu moich pleurothallidów opysku Asahi. Uprawiana jest w dracularium, a dzięki wkładom do lodówek turystycznych, nawet przy obecnych upałach temperatura w dzień nie przekracza tam 25 stopni C .
2 tygodnie temu zauważyłam, jak zwykle przypadkiem , pączek, a następnego dnia kolejny...

Dziś już te pąki zaczęły się rozwijać

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Monika
E-mail: szprottka@hotmail.com
Data: poniedziałek, 24 lipca 2006 23:56:39
Przepiękna !! Podziwiam i zazdroszcze u mnie tak goraco, że masdevallie nie mają szans. Moja jedyna hybryda stoi,przez te upaly, w piwnicy przy oknie.. tam ma 21 stopni w dzien. U mnie w pokoju mialaby jakies 26-35 :/
pozdrawiam,
Monika

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: czwartek, 27 lipca 2006 00:11:20
Piękniutka. Ja jedną zabiłem, a nawet nie ja tylko mróz podczas zimowego transportu z Niemiec, ach te początki, a też już była w wieku do kwitnienia.
A rozwiną się te płati do końa? Proszę o kolejne foto jeśli tak.
Pozdrowionka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 27 lipca 2006 15:25:49

No nie, Masdevallia peristeria nie otwiera zupełnie kwiatów , ale i tak z podkurczonymi "nóżkami" wygląda zabawnie

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl