Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Ascocendy i podobne
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 4 sierpnia 2006 09:39:57
Witam,
robiłam porządki w swojej balkonowej szklarni i zrobiłam zdjęcia. Uprawa vand i im podobnym zawsze budzi wiele emocji. Te rośliny też kiedyś mnie uwiodły i robiłam z nimi wiele doświadczeń. To ostatnie jest udane bo rośliny kwitną i rosną. Vandopsis lissochiloides który dotarł do mnie wielki i z dwoma bardzo grubymi, starymi korzeniami zrzucił kilka liści, ale też wypuścił dwa nowe korzenie.

Rośliny powieszone nad zbiornikiem z wodą.

Między korzeniami zainstalowane są dwa zraszacze.

Inne rośliny stoją sobie na keramzycie, w skrzynkach o podwójnym dnie. Na dnie jest woda i zawsze widać ile jej jest.

Wodę RO pod ciśnieniem mam z kompresora, którą przy pomocy rurek, kapaczy i innych rozprowadzam do roślin.

Tak kwitną;
Ascocenda Su Fun Beauty

Ascocenda Chocolate Sunrise

Pozdrawiam i życzę zwolennikom vand wielu kwitnień
ewka

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: piątek, 4 sierpnia 2006 13:11:00
Witam,
za świetne warunki i zaangażowanie rośliny odpłacają kwiatami. Szklarnia i te wszystkie urządzenia robią wrażenie. Zawsze z przyjemnościa oglądam Pani vandy i ascocendy.
Interesuje mnie Ascocenda Chocolate Sunrise. Pani Ewo czy to duża roślina, czy mała. Chciałam zawiesić ją w orchidarium, ale czy nie zajmie mi pół gabloty - tym się martwię.

Pozdrawiam,
Mariola

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 4 sierpnia 2006 14:07:06
Witam,

jak się przyjrzeć dokładniej to pomimo warunków, widać pewne wysuszenie liści. Bardzo dziękuję.
Ta ascocenda ma liście drobne, ale ich rozpiętość, moja dorosła roślina, to 45cm. Plusem tej rośliny jest częste kwitnienie i czekoladowy zapach.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: piątek, 4 sierpnia 2006 16:37:23
Witam,
ja się chyba wykończę oglądając te pomarańczowe cuda jakie prezentujesz
o warunkach ich uprawy nie wspomnę...
Jest się na czym wzorować.
Ewo, dzięki twoim uwagom dowiedziałam się wcześniej, że jak wandy mają dobrą ilość światła to mają ciemne zakończenia (stożki wzrostu) korzeni. I wiele innych rzeczy...
Naprawdę więcej takich prezentacji. Te uwagi są bardzo cenne.
Dziękuję, pozdrawiam,
Anna

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: piątek, 4 sierpnia 2006 16:58:24
Do orchidarium za duża. Chyba skuszę się na uprawę w wazonie.

Pozdrawiam, Mariola

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 4 sierpnia 2006 20:34:10
Witam !

Ja też mam Chocolate Sunrise i też ma pomarszczone liście. . Kupiona była z bardzo ładnym pękiem korzeni ale zimą. W warunkach ogrzewanego blokowiska wszystkie korzenie uschły i liście się pomarszczyły. Na wiosnę pojawiły się bardzo ładne nowe korzenie, teraz wisi sobie w ogrodzie i codziennie podlewana jest wężem ogrodowym . Niestety jeszcze nie kwitła ale nie tracę nadziei.

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl