Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Brassavola cuculata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna Wojturska
E-mail: anmati@wp.pl
Data: czwartek, 24 sierpnia 2006 09:21:45
Witam!

Brassavola cuculata trafiła do mojej kolekcji wiosną 2005 r. Miniony rok i kawałek obecnego spędziła na stojaku w mieszkaniu. Końcem maja, pomimo chłodów powędrowała razem z wieloma innymi roślinami (głównie katlejastymi) na balkon. Jakież było moje zdziwienie gdy trzy tygodnie temu zauważyłam u niej pęd kwiatowy

Tydzień później zobaczyłam pierwszy kwiat w całej okazałośći.

A tak wygląda cała roślina

Jednak dzisiaj rano zobaczyłam że drugi pączek pękł, ale kwiat jest mało podobny do pierwszego

Ciekawa jestem jak ten kwiat będzie wyglądał za kilka dni

Autor: Basia Bawej
E-mail:  
Data: czwartek, 24 sierpnia 2006 16:49:49
Aniu!
Normalnie śliczność, taka subtelna, a o oku wręcz promienieje "kobiecym pięknem" . Gratulacje i ustawiam sie w kolejce po szczepkę. Basia

Autor: Piotr M
E-mail: pierre@interia.pl
Data: piątek, 1 września 2006 15:22:12
Ta roślinka jest na mojej liście. Gratulacje. He ciekawe z ta barwą a czy to nie rożnica w oświetleniu podczas wzrostu paków?
Pozdrawiam!

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 2 października 2006 23:41:43
Witam !

Mnie też zakwitła Brassavola cucullata Byłam zachwycona jej zdjęciami w internecie i zapragnęłam ją mieć. Kiedy trafiła w moje ręce troszkę przeraził mnie pokrój - jest to typowy "korkowy" storczyk. Jako że nie uprawiam na podkładkach mój wybór padł na ceramiczną doniczkę z wodą. Roślinie bardzo się to spodobało, szybko wypuściła nowe korzenie i nowe przyrosty. We wrześniu zaczęło się coś dziać. Proces wzrostu pędu kwiatowego był dość szybki a mnie oczy robiły się coraz większe bo tenże pęd grubością i wielkością przerósł pseudobulwę. Kwiat zaraz po otwarciu, tak jak u Ani był dość mocno wybarwiony na końcach, w miarę upływu dni robił się coraz bledszy. Cucullata intensywnie pachnie wieczorami. Kwiat jest długotrwały. Ogólnie całkiem fajny, ale jakby ktoś miał jakąś inną interesującą Brassavolę to chętnie się wymienię .

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 2 października 2006 23:44:40
Oż ty, za szybko kliknęłam - przepraszam

Autor: Anna Wojturska
E-mail: anmati@wp.pl
Data: wtorek, 3 października 2006 09:16:30
Do wypowiedzi Sandry chciałam dodać, że ten zapach jest nie tylko intensywny, ale też całkiem przyjemny (chociaż w kilku opisach znalazłam, że smrodliwy) no i jeszcze, że cuculata w porównaniu z innymi brassavola(mi) dość wolno przyrasta

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: środa, 4 października 2006 19:10:56
I znów mnie zachwycił ten wielki kwiat na tych niepozornych ( w grubości) pseudobulwach GRATULUJE!!! Sandro co mam zrobic, żeby dostać ten wspaniały kwiat? Oczywiscie innej brassavoli nie mam Mialem licytowac dzisiaj Braassavola c. na ebay-u ale oczywiscie ebay sie zacial, przynajmniej jak dla mnie... ale znajac zycie i tam by osiagnal jakas nieziemska cene heh Jakby co prosze o priv, moze jakos sie dogadamy :-]

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 12 stycznia 2008 15:46:26

Witam,

i wznawiam wątek po kilkunastu miesiącach , bo dziś i u mnie ta wyniosła piękność pokazała swoje wdzięki

Dla mnie to najczystszej wody elegancja...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: piątek, 21 października 2011 17:22:21
Wznawiam temat, aby pochwalić się moją podopieczną.
Prezentacja tej orchidei jakoś tak mi umknęła. Na tego storczyka zachorowałam dopiero 2 lata temu, kiedy zobaczyłam go w łańcuckiej storczykarni.
Odpukać w niemalowane, póki co ta Brassavola jest bardzo przyjaźnie nastawiona do amatorskiej uprawy. Kwitnie dwa razy w sezonie. Kwiaty rzeczywiście intensywnie i przyjemnie pachną w nocy.
Jeśli chodzi o uprawę, to w okresie zimowym trzymam ją w gorącym orchidarium praktycznie tuż pod świetlówkami. Latem rośnie w ogrodowej szklarni w pełnym słońcu. Podlewanie i nawożenie standardowe, czyli jak kwitnie, rośnie i jest ciepło, to obficie, jak nic nie wypuszcza i jest chłodniej, to robię jej okres spoczynku.
Poniżej zdjęcia mojego egzemplarza.

Pozdrawiam,
TF

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl