Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Wymiana

Temat:   Kenneth Schubert Blue Angel, Potinara Free Spirit Roc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania W
E-mail: aniamw27@o2.pl
Data: środa, 23 kwietnia 2008 16:27:03
Witam wszystkich.
Mam do państwa pytanie. Czy ktoś z państwa ma może w swojej kolekcji Doritaenopsis Kenneth Schubert 'Blue Angel'? Tak strasznie, strasznie chciałabym go mieć. Niestety nie ma go w kwiaciarniach, a co gorsza, nie można go dostać nawet przez internet. Z informacji, które otrzymałam wynika, że storczyk ten został wycofany z ofert producentów. Nie wiem oczywiście dlaczego. Jest taki ładny. Gdzie go można zdobyć? Pomocy! Może ktoś by mógł mi go sprzedać. Nawet sadzonkę. Tycią. Zbieram swoją kolekcję dopiero od lutego i nie mam niestety roślin na wymianę. Bardzo, bardzo proszę o pomoc w poszukiwaniach. Jeden, jedyny Blue Angel i będę bardzo szczęśliwa. I małe dodatkowe pytanie na marginesie. Zamiast zamówionej Potinary Free Spirit 'Lea' dostałam Potinarę Free Spirit 'Roc'. Czy te dwie rośliny różnią się kwiatami. Niestety nie mogę znaleźć zdjęcia tej drugiej do porównania. I czy Potinara Free Spirit 'Roc' ma pachnące kwiaty, jak duża rośnie?
Pozdrawiam wszystkich.

Autor: Anna
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2008 11:49:56
Witam,
Ten phalenopsis to krzyżówka Doritis pulcherrima x phal. violacea.
To dość trudny w uprawie storczyk. Nie wiem, czy akurat powinnaś się na niego 'uprzeć' , ale, że z gustami się nie dyskutuje, to mogę podpowiedzieć, że jest u Schwertera.
A tak na marginesie: co do 'dodatkowego pytania', to jest w nim jeszcze kilka 'dodatkowych' pytań. Tu akurat nie mam nic do powiedzenia, poza tym, że chyba niedługo się zaplączesz w szczegółach. Wybacz szczerość, ale za dużo się chyba naraz naczytałaś . To hobby na długie lata, a storczyki uczą cierpliwości . Zwolnij imienniczko .
Pozdrawiam
Anna

Data: środa, 7 maja 2008 17:31:39
Faktycznie, naczytałam się dużo. Z cierpliwością to u mnie różnie bywa, ale się wyrobię. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Autor: Ania
E-mail:  
Data: czwartek, 8 maja 2008 11:20:53
Witam,
Świetnie, taki błąd!. Pisałam oczywiście o Doritaenopsis Kenneth Schubert Blue Angel. Co do potinary, to zajrzyj tutaj:
http://images.google.pl/images?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial_s&q=Potinara+Free+Spirit+Roc&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w.
Pozdrawiam
Ania

Autor: Ania
E-mail:  
Data: piątek, 9 maja 2008 08:13:05
Witam,
Znalazłam tutaj tylko zdjęcie tej potinary:
http://images.google.pl/images?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial_s&q=Potinara+free+Spirit+Lea+%27Roc%27&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w

pozdrawiam
Ania

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 10 maja 2008 13:11:01
Ja dodam tylko, że te Potinary to dokładnie mają takich samych rodziców gatunkowo.. a jedynie mogą rożnić się osobniczo... a tak anprawe miejscem i osoba która dokonała skrzyzowania ich; więc powinna byc niemal identyczna a fotek jest kilka w internecie:

http://www.1orchidworld.com/AugOrchids.php

Pozdrawiam

Piotr

Data: wtorek, 20 maja 2008 14:35:21
Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi. Jak sfotografuje moje storczyki to zamieszczę parę zdjęć. Ale najpierw muszę się zaopatrzyć w lepszy sprzęt. Chyba do tego czasu przeżyją? Skoro do tej pory im się udaje . Potinara właśnie wypuściła nowy przyrost, a Kenneth Schubert jest zamówiony. Już nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl