Temat: |
Re: Lista storczyków dla początkujących |
Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl |
Data: |
środa, 16 lipca 2003 20:12:07 |
Zabiorę głos jako początkująca , bo 2 lata i 3 miesiące to zbyt krótki okres czasu, aby wysnuwać rzetelne wnioski.
Mam 2 dendrobia typu Yamamoto, jedno z białymi kwiatami, drugie z fioletowymi. Kupione równocześnie, w tym samym markecie, więc chyba z tej samej firmy. Stoją zawsze obok siebie, w identycznych warunkach. I to białe ładnie powtórzyło kwitnienie, a fioletowe NIE. Dlaczego??? I jak tu wyciągać wnioski co do warunków uprawy?
Z innymi dendrobiami różnie bywa, w wielu przypadkach na pewno są to błędy w uprawie, ale ja dopiero się uczę
Potocznie uważa się, że vandowate nie zakwitną przy sztucznym świetle. A moja hybryda vandy kwitnie regularnie co pół roku! Inne narazie są młode i niewielkie, więc muszę poczekać, aż dorosną. Ale rosną w orchidarium doskonale. Prawie w oczach widać pojawianie się nowych liści, a nawet przyrostów, jak w przypadku Ascofinetii (ta akurat jest dorosła, już kwitła).
W orchidarium powtórzyła także kwitnienie cattleya "Cinnabar", a te nowe - zobaczymy za rok.
Dobrze u mnie rosną masdevallie, mają ładne przyrosty i widać kolejne pąki kwiatowe. Chłodne akwarium na północno-wschodnim oknie widać im odpowiada
Z phalaenopsisami też różnie 
Nie udało mi się doprowadzić do kwitnienia oncidium, jednego z pierwszych storczyków, ani w zeszłym roku, ani w tym. I bądź tu mądry i polecaj....
Encyclie fragrans i cochleata, w orchidarium, pięknie zakwitły, ale enc.fragrans mam od stosunkowo niedługiego czasu, natomiast enc.cochleata jest u mnie już drugi rok.
Czyli generalnie nie wiem, dlaczego ten czy ów zakwita. Brak kwitnienia u niektórych, to pewnie za mała różnica temperatur między dniem i nocą (ale ten problem techniczny już prawie opanowałam), a także między latem i zimą. Dopiero od niedawna mam możliwość regulowania temperatury w pomieszczeniu, więc znowu efekty będą za rok.
Pozdrawiam,
Grażyna
|
|
|
|