Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Plesn na korzeniach
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: sobota, 4 grudnia 2004 13:05:09
Witam,

Mieszanina wody z niewielką ilością spirytusu i kroplą 'Ludwika' służy do ZMYWANIA szkodników przy użyciu pędzelka, a nie do oprysku roślin. Polecana jest przy małej inwazji szkodnika w sytuacji, kiedy nie chcemy sięgać od razu po środki chemiczne. Przewrotna wydaje mi się prośba o poradę, jeśli wątpi się w dobre intencje pomagających.
A teraz wracając do pleśni. Czy to napewno jest pleśń, a nie welamen? I czy występuje ona na korzeniach wewnątrz podłoża? Może to wełnowce korzeniowe? Jeśli pleśń, to może ona być wynikiem nadmiaru wilgoci z jednoczesnym brakiem dostępu powietrza do korzeni (jeśli w doniczce), lub braku ruchu powietrza (jeśli na zewnątrz). Swoją drogą to tego nigdy nie widziałam. Jeśli faktycznie pleśń, to ja zastosowałabym Biosept i zwiększyła dostęp powietrza.

Do Pani Oli. Nie da się pomylić mącznika, z wełnowcami. Proszę wziąć szkło powiększające i się przyjrzeć. Wełnowce to owalne owady pokryte mączystym nalotem.

O chorobach i szkodnikach a także metodach zwalczania można przeczytać na stronie PTMO.

Z pozdrowieniami,
Maria

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl