Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Plesn na korzeniach
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: niedziela, 5 grudnia 2004 12:45:22
Pani Joanno. Tu nie chodzi o obrażanie się. Zareagowałam, bo nie chciałam, aby Pani post został opacznie zrozumiany przez innych. Post Pani Oli świadczy, że miałam rację.
Jeśli pleśń jest na korzeniach wewnątrz podłoża (nawet nie wiadomo o jakie storczyki chodzi), to podejrzewam, że jest ono mało przepuszczalne, zbyt wilgotne i nie spełnia wymagań. Ja bym doprowadziła do solidnego przeschnięcia podłoża. Wskazane też jest zmniejszenie wilgotności powietrza i zapewnienie jego ruchu wokół storczyków. Jeśli sytuacja się nie zmieni, to trzeba przesadzić, bo może dojść ( a może już doszło)do zagniwania korzeni. Pleśń potrafi bardzo szybko zniszczyć rośliny.
Jeśli jest Pani na początku przygody ze storczykami, to trzeba się będzie dokładnie zapoznać z podstawowymi wiadomościami o uprawie. Na forum to nie jest możliwe. Na rynku są książki o storczykach, a na obu stronach storczykowych sporo informacji o wymaganiach, podłożach, przesadzaniu, chorobach..itd.

Pani Olu. Tak na dobrą sprawę to trudno zgadnąć, czy chodzi Pani o mączniaka (choroba grzybowa), czy o mączlika szklarniowego (szkodnik zwany 'białą muszką'- dla mnie nie do pokonania środkami chemicznymi). Jeszcze raz odsyłam do ww źrodeł.

Z pozdrowieniami,
Maria

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl