Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Prośba o identyfikację intruza - wirus?
Autor: Olga
E-mail: korn-ik_wroclaw@wp.pl
Data: środa, 15 sierpnia 2012 16:45:39
Witam,
na kilku moich storczykach pojawiły się bardzo niepokojące plamy. Na innym forum podpowiedziano mi, że takie zmiany może wywoływać wirus. Jednak objawy infekcji wirusowej są mało specyficzne. Dodam, że plamy pojawiły się po tym, jak zwalczyłam miseczniki. Poniżej załączam zdjęcia zaatakowanych okazów.

1). Był to pierwszy storczyk, na którym zauważyłam zmiany. Od ok. 2 miesięcy plamy przestały się powiększać. Powierzchnia liścia jest gładka, nawet w przebarwionych miejscach brakuje zagłębień. Storczyk nadal rośnie i kwitnie, a kwiat utrzymuje się już ponad miesiąc.

2). Drugi w kolejności storczyk. Zmiany wykazuje młodsza pseudobulwa. Dwie starsze mają prawidłowy kolor i budowę, podobnie najmłodsza, która zaczęła się ostatnio rozwijać. Na początku pojawiły się czarne kropki na dolnych liściach. Następnie wokół plamek tkanki zaczęły żółknąć. Zmiany obejmowały coraz większy obszar i w końcu wycinałam porażone liście. Roślinę spryskałam Topsinem. Storczyk niedawno przekwitł, kwiaty były prawidłowo wybarwione i utrzymały się kilka miesięcy.

3). Na tym storczyku zmiany pojawiły się niedawno (ok. miesiąc temu). Fioletowe zabarwienie liści jest w jego przypadku normalne.

4). W tym przypadku blaszka liściowa jest lekko pobrużdżona.

5). U tego storczyka część plam jest gładka, w część wgłębiona w blaszkę liściową.

6). Plamy są mocno wklęsłe. Czarna plama może być poparzeniem słonecznym.

7). Z kolei ten storczyk był najbardziej zaatakowany przez miseczniki.

8). Najpóźniej zaatakowany okaz. Część zmian może ukrywać się pod naturalnymi przebarwieniami liści.

9). Choroba nie oszczędziła także hybryd Phalaenopsis znajdujących się w innym pokoju.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl