Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Storczyki na Brass....
Autor: Aleksander
E-mail: a_fiwek@toya.net.pl
Data: niedziela, 11 grudnia 2005 15:07:00
Zupełnie przypadkowo złożyło się, że mogę zaprezentować zdjęcia storczyków różnych rodzajów, ale o nazwach zaczynających się na Brass.
Pierwszy to Brassavola nodosa. Dzięki utrzymującej się wyjątkowo długo w tym roku słonecznej pogodzie, zakwitła bez problemu ''-(stojąc na balkonie) na trzech kwiatostanach. Dalsze trzy wykształciły się nieco później ale ze względu na zmianę pogody nie wszystkie pąki zakwitły''. Mam tę roślinę od kilku lat i co roku chce kwitnąć. Problemem jest niedostateczna ilość światła dziennego. Pomimo doświetlania jej umieszczoną dość nisko energooszczędną żarówką zrzuca jednak zaawansowane w rozwoju pąki. Pokrój tego storczyka jak i jego wałeczkowate liście wskazują na zapotrzebowanie na dużą intensywność światła.

Natępne zdjęcie to Brassia(Rex?). Tak przynajmniej określał jej nazwę p.Wojciech Dzomdzoiora (producent i wielki miłośnik storczyków), od którego wiele lat temu kupiłem tego storczyka. Niestety jego gospodarstwo ogrodnicze nie istnieje już od kilku lat. Jednak posiadane przeze mnie niektóre rośliny przypominają o sobotnich spotkaniach i pogawędkach w szklarniach w Glinniku niedaleko Zgierza(''). Wielu z moich kolegów zaczynało przygodę ze storczykami zaopatrując się w pierwsze orchidee właśnie u p.Wojtka. Wracając do Brassii - kwitnie bez większych problemów, dając co roku kilka nowych przyrostów. Wymaga warunków podobnych do uprawy Cambrii. W tym roku miała jednocześnie rozwinięte kwiaty na dwóch kwiatostanach. Trzeci zakwitł nieco później.

Prezentowane teraz storczyki kwitły u mnie we wrześniu-październiku br.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl