Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Lista storczyków dla początkujących
Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: niedziela, 25 maja 2003 18:55:36
Od siebie mogę dodać:

Stewartara Marianne Sander - rośnie ładnie, szybko, długo kwitnie, jednak może być trudna do kupienia w OBI - widziałem ją tam tylko raz. U mnie stoi na wschodnim parapecie i niewiele się nią zajmuję.

Dendrobium loddigesi - o ile rośnie jak perz, o tyle jeszcze nie wiem, czy regularnie kwitnie - dopiero w tym roku będę je wychładzał na jesień. Gdy jesienią ma cieplej generuje spore ilości keiki, które są wielce przydatne przy powiększaniu kolekcji :-D

Zygopetalum - tu mogę zgodzić się z p. Jerzym połowicznie - owszem , rośnie jak perz i ładnie kwitnie, ale zawsze miałem po przesadzeniu z nimi problemy przez kilka miesięcy - zanim się ponownie nie ukorzeniły. Potem było już znowu OK.

Mieszańce Cymbidium - zauważyłem, że im gorzej je traktuję, tym lepiej rosną i kwitną. Od maja do przymrozków stoją na dworze, czasem tylko je podlewam, gdy już się bardzo pokurczą. W zimie za to ładnie kwitną, lecz niestety zajmują sporo miejsca. Jeśli chodzi o doniczki - to jeśli wydaje się, że juz czas by go przesadzić - to znaczy, że własnie osiągnął ten stan, w którym na pewno zakwitnie... :-) (i nie należy go ruszać przez najbliższy rok - dwa)

Paphiopedilum (z jasnymi liśćmi w kratkę) - rosną powoli, ale konsekwentnie i nie ma problemu, by kwitły.

Pozdrawiam
W.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl