Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Trujące orchidee
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wojtek
E-mail: swerti@wp.pl
Data: piątek, 26 stycznia 2007 18:52:18
Witam

jestem bardzo ciekawe czy wśród orchidei są rośliny trujące
ktoś może wie? lub zna źródło wiedzy?
z góry dziękuję za podpowiedzi

pozdrawiam
Wojtek z Krakowa

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 26 stycznia 2007 19:47:59
Witam ,

Nie wiem nic o trujących storczykach czyli takich roślinach które mają w swoim składzie substancje trujące ale;

W arkuszu o Dendrobium nobile tu; http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html można przeczytać że suszone łodygi są wykorzystywane w chińskiej medycynie. Może w nadmiarze są to substancje trujące jak każde inne.

Czytałam również o krowach którym podaje się w okresie suszy bulwy roślin rodzaju Cattleya w okresach suszy.

Jestem alergikiem, jak Pan zapewne wie uczula alergen, który występuje w wielu postaciach np. pyłki roślin. Tu jest prosta sprawa pyłki zamknięte są w pyłkowinach brak bezpośredniego do nich dostępu.

Alergenem mogą być również olejki roślinne, te znajdują się w storczykach tych najbardziej fotogenicznych bo obdarzonych wielką ilością „kłaczków” np. z rodzaju Paphiopedilum, czy przy dotknięciu albo połknięciu może wystąpić zatrucie czy wstrząs, nie wiem. Pewnie potrzebna jest rozmowa z lekarzem.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 26 stycznia 2007 22:43:50
Hmmm... trujące.... ale dla kogo ?
Dla ludzi to nie bardzo - ale dla owadów bywają śmiertelnymi pułapkami.
Zdarza się, że rośliny te wydzielają substancje narkotyczne, jednak w zbyt małych ilościach, by miało to jakieś sensowne zastosowanie
Niemniej - owadom to czasem szkodzi.
pozdrawiam
W.

Autor: Wojtek
E-mail: swerti@wp.pl
Data: sobota, 27 stycznia 2007 14:17:23
Piękne rzeczy bywają trujące, wydaje sie to nie dotyczyć większości storczyków

Nie zamierzam nikogo ani niczego przytruwać storczykami, choć mogłoby to stanowić intrygujący wątek w powieści kryminalnej

Co do alergii, niestety również grzyby żyjące w mikoryzie z orch. mogą uczulać

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i ciekawe spostrzeżenia

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl-
Data: sobota, 27 stycznia 2007 16:24:56
tak są strasznie szkodliwe i trujące dla... "kieszeni" - doświadczenie poparte wiedzą i autopsją wielu storczymaniaków.
pozdrawiam
beata

Autor: marTUSIA
E-mail: MartuchaK@poczta.fm
Data: niedziela, 28 stycznia 2007 15:03:58
Oczywiście, że wśród storczyków zdarzają się rośliny trujące
Wg Batemana indianie nasączali strzały trucizną pochodzącą z łodyg Catasetum i Cyrtopodium. Wg Raynera (1977) w Południowej Afryce Disa chrysostachya używano aby pozbyć się denerwujących osób. Owoce i korzenie Eulophia (Vargiat 1970)w centralnej Afryce uzywane są do robienia trujących wywarów.

Poza tym wiele storczyków (m.in. nasz rodzimy Epipactis helleborine) wytwarza substancje narkotyczne, które "ogłupiają" owada, aby ten dłużej pozostał na kwiecie

Dodatkowo osoby pracujące na plantacjach Vanilla często chorują na wanilizm (zapalenie skóry, bóle głowy, kłopoty gastryczne)...

Autor: Wiktoria
E-mail:  
Data: wtorek, 19 listopada 2024 20:34:42
Tak się składa, że wanilizm nie występował u osób pracujących na plantacjach, a francuskich pracowników oczyszczających wanilię. Przyczyną objawów wanilizmu nie była sama wanilia, a przynoszone wraz z nią zza morza kleszcze, które przenosiły ze sobą obce patogeny.
Napisał o tym w książce "Pasożyty ciała ludzkiego i walka z niemi" Józef Harnowski. Chociaż jest to książka z 1924 roku i same opisane w niej sposoby walki z kleszczami są bzdurne, nie ma dla mnie sensu, by wanilia prezentowała sobą jakąkolwiek tendencję do pogarszania ludzkiego zdrowia, tym bardziej, że jadalne są nie tyle jej strąki, co kwiaty, a roślina nie zawiera w soku żadnych substancji drażniących, a co dopiero trujących.

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl