Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co kwitnie u Krasnali w ....Styczniu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: KRASNAL
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: wtorek, 3 lutego 2009 15:24:49
Niestety moje kwitnienia nie mieszczą się w puli oznaczonych, nazwanych roślin ale są uprawiane przez amatora i tez chcę się nimi pochwalić.

Na poczatek 3 x Cattleya.
Są to 3 osobne rosliny

I jeszcze 2 zółte Cymbidia

Jeśli są na forum jeszcze inne Krasnale to serdecznie zapraszam niech też się pochwalą w moim wątku. Nie Krasnali również zapraszam. Poprostu zapraszam wszystkich, których rośliny nie mieszczą się kategoriach roślin oznaczonych lub nazwanych.

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: wtorek, 3 lutego 2009 17:13:48
No to ja na pewno mieszcze sie w tej kategorii
No wiec u mnie tak:
2 kundelki o mojej ulubionej nazwie "orchidea mix"

Vanda (ale dostalam w prezencie zakwitnieta juz, wiec to nie moja zasluga ):

Paphio (fotka sprzed 3 dni- i dobrze ze zrobilam, bo dzis juz byl przekwitniety )

No i Phalenopsisy oczywiscie

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 3 lutego 2009 17:15:45
Pękna vanda i wygląda jakby zdecydowanie chciala miec nazwe!

Data: wtorek, 3 lutego 2009 17:18:45
To może ją ochrzcijmy

Autor: Anies
E-mail:  
Data: wtorek, 3 lutego 2009 17:28:54
Wygląda jak vanda sanderiana Ale nie jestem ekspertem.

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: wtorek, 3 lutego 2009 18:22:25
Ja równiez amatorka

Data: wtorek, 3 lutego 2009 20:17:07
Natalio... cudny ten phalenopsis- on ma taki kremowy kolor, czy jest bardziej jak limonka?

Panowie... nawet nie wiecie, jak bym chciala, by byla to v. sanderiana Ale niestety moj brat (od ktorego ja dostalam) nie jest mi w stanie nic wiecej na jej temat powiedziec, a na metce doczepionej do niej bylo tylko enigmatycznie napisane "Vanda big flower" Wiec coz... mozecie ja ochrzcic

Pozdrowienia

Autor: Anies
E-mail:  
Data: wtorek, 3 lutego 2009 21:40:39
Na pewno jest bardzo podobna do sanderiany Gratuluję pięknych kwiatów

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: środa, 4 lutego 2009 10:33:47
Phalaenopsisa nazwałam "limonka" jak sama nazwa wskazuje jest limonkowy rzeczywiscie jest piękny tylko nie chce "pozowac " do zdjęć...słabo widac jaki ma kolor.

Pozdrawiam!

Data: środa, 4 lutego 2009 11:19:01
Kurcze, a ja mialam nadzieje, ze jest taki kremowy... ale kolor nic tu nie zmienia, i tak jest sliczny
Pozdrawiam

Data: środa, 4 lutego 2009 11:32:29
Przepraszam ale założyłem ten wątek aby każdy mógł pokazać zdjecie swoich kwitnących roślin i stworzyć coś na wzór wątku Grażyny "Co kwitnie...........", ale dotyczące roślin nie nazwanych, i nie oznaczonych, a nie po to aby prowadzić sobie pogawędki. Do tego celu Jerzy stworzył Hyde Park.
Pozdrawiam i czekam na dalasze zdjecia.Bedę sie starał aby ten wątek stał sie cykliczny.

Autor: Krasnal
Data: środa, 4 lutego 2009 19:42:56
Zapomniałem jeszcze o 4 roślinach.

3 x Phalaenopsis

i na koniec Paphiopedilum

Zapraszam wszystkich odważnych do pokazania swoich okazów

Autor: Magdalena Szydłowska
E-mail: madzikszyszki@wp.pl
Data: środa, 4 lutego 2009 22:57:55
Świetny pomysł, Krasnal
To i ja pokażę swoje rośliny.

Pozdrawiam, Magda

Autor: Anna
E-mail:  
Data: czwartek, 5 lutego 2009 10:56:06
Szczerze podziwiam zapał i wytrwałość kolekcjonerów i fotografów: czerwonych, żółtych, białych, różowych, pomarańczowych i pozostałych. A kto mówił, że nie można ich jakoś nazwać? Hybrydy ćmówek to wielka rodzina. I tak na ostatnim zdjęciu Phalaenopsis Brother Lawrence, mix.
Panie Krasnal wybaczy Pan, ale nie mogę nie skomentować: „Bedę się starał aby ten wątek stał się cykliczny...coś na wzór wątku Grażyny "Co kwitnie..........."”, ale w jakim celu, chyba nie ustalenia terminów kwitnienia hybryd? Wystarczy pójść do jednego z setek marketów i co, każda hybryda kwitnie!.
A jeśli mają to być własne kwitnienia, to może lepiej założyć wątek w dziale prezentacje – post: Hybrydy Phal. Żółte..., Hybrydy Phal. Białe..., itd. i tam wrzucać informacje o długości kwitnienia od-do. Myślę, że o wiele ciekawiej by się oglądało cały dostępny na rynku garnitur hybryd niż taki mix z mix-ów. Panie Jerzy proszę o komentarz, chyba to co napisałam ma sens?.
A nawiązując do comiesięcznych postów p. Grażyny, to pomijając ten „drobny szczegół” niezwykłości i obfitości kwitnień, to są w nich naprawdę piękne zdjęcia - chapeau bas.

Data: czwartek, 5 lutego 2009 11:12:51
Odpowiadam na zadane pytanie. W celu chociażby możliwości pokazania swoich osiagnięć (czytaj kwitnień) w uprawie storczyków i nie "zaśmiecania" wątku Grażyny. Proszę rozważyć swoją propozycję cyt."A jeśli mają to być własne kwitnienia, to może lepiej założyć wątek w dziale prezentacje – post: Hybrydy Phal. Żółte..., Hybrydy Phal. Białe..., itd." jaką mamy paletę barw Phalaenopsisów. Byłoby bardzo dużo postów dotyczących każdego koloru, a może nawet odcienia.
Ale nie widze problemów, ja wymyśliłem sobie coś takiego. Proszę wprowadzić w życie swój pomysł i zobaczymy drogą selekcji naturalnej, który się przyjmie.
Pozdrawiam Krasnal

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: poniedziałek, 9 lutego 2009 22:21:06
Pani Magdaleno - piekne zdjecia!

Autor: Agata
E-mail:  
Data: wtorek, 10 lutego 2009 08:39:44
Anno, czyżby znowu nagonka na początkujących ( pewnie nie tylko początkujący je lubią, ale może wstyd się przyznać do tak "pospolitych" upodobań) storczykomaniaków?! Nie ma już miejsca dla wielbicieli hybryd ?? Nieładnie

Autor: Anna
E-mail:  
Data: środa, 11 lutego 2009 11:04:03
Pani Agato kocham hybrydy i mam je w conajmniej 6-ciu oknach, stojące i wiszące. Ostatnio z braku miejsca sadzę je po 3 egzemplarze w doniczkę i wyglądają pięknie. Więc wnioskowanie z mojej, może trochę uszczypliwej wypowiedzi, że jest to nagonka, jest nie fair.
To może spróbuję raz jeszcze - miałam na myśli tylko zasadność stricte porządkową dla sensu określania terminu kwitnienia hybryd.
Z moich skromnych doświadczeń wynika, że potrafią one kwitnąć conajmniej dwa razy do roku (mniej lub bardziej obficie) przy pierwotnym lub powtórnym kwitnieniu, a niektóre tylko z przerwami dwumiesięcznymi, a nieliczne wcale nie chcą zakwitać. I to wszystko, uszanowania dla wszystkich pozytywnie zakręconych...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl