prawie wiosenny był miniony luty , no to podsumujmy co nam wtedy kwitło.
A teraz cytat z Jerzego: "Jeśli ktoś nie wie, o co tu chodzi - już trzynasty rok gromadzimy informacje o puli oznaczonych, nazwanych roślin uprawianych przez amatorów i ich okresach kwitnienia. Wszystkie informacje są na bieżąco dodawane do istniejącej na witrynie Orchidarium.pl bazy danych kwitnienia "Co kwitnie w..." (http://www.orchidarium.pl/co_kwitnie/gatunki/index.php)."
U nas
Baptistonia echinata
Phalaenopsis stuartiana
Phalaenopsis stuartiana v nobilis
Phalaenopsis schilleriana
Paphiopedilum gratrixianum
Paphiopedilum hybr - 2szt
Trochę spóźniona, ale przed marcowymi kwitnieniami zdążyłam
Wykaz rozpocznę od storczyków z rodzaju Cattleya i jej pochodnych :
Cattleya amethystoglossa
Lc Mini Purple var. coerulea
Pot Ah Chung Yoyo
Slc Tutankamen Pop
i 2 nieoznaczone hybrydy
2. Paphiopedilum: 2 nieoznaczone hybrydy oraz King Arthur jn.
3. Coelogyne cristata (na zdjęciu poniżej) i var hololeuca - pierwsze kwiaty otworzyła 28-go lutego
4. Osmoglossum pulchellum
5. Neobenthamia gracilis
6. Pleione - ciepła, czy raczej wiosenna zima przyspieszyła wegetację tych storczyków i już od połowy lutego rozpoczęły kwitnienie pierwsze rośliny:
Pleione humilis - 2 klony
Pani Tamaro,ja zawsze chętnie oglądam u Pani te Pleyone,cudne są.Potrafią "zauroczyć",Coelogyne chyba jedno z najpiękniejszych jakie widziałam.Naturalnie chodzi o cristata,a sabotek pierwsza klasa.
U mnie w lutym kwitły:
1.Phalaenopsis hybryda - 2 szt.
2.Phalaenopsis Banana
3.Phaphiopedilum King Arthur Aleksander
4.Paphiopedilum insygne var sanderae?
5.Paphiopedilum mieszaniec amerykański typu "bulldog"
6.Masdevallia ignea
7.Masdevallia Scheila Mix
8.Masdevallia Ted Khoe
9.Dendrobium kingianum
Więcej nie pamiętam.
Pozdrawiam.
Elżbieta Ziąbkowska
Pani Elżbieto, miło mi, że podobają się Pani prezentowane storczyki, tym bardziej, że są to rośliny z zestawu dla początkujących.
A Pleione gorąco polecam! Zdecydowanie łatwiejsze w uprawie niż storczyki z rodzaju Masdevallia, czy Dracula