w Krakowie dziś temperatura i pogoda raczej marcowa , to rozjaśnijmy ją tym co nam kwitło w maju.
A teraz cytat z Jerzego: "Jeśli ktoś nie wie, o co tu chodzi - już trzynasty rok gromadzimy informacje o puli oznaczonych, nazwanych roślin uprawianych przez amatorów i ich okresach kwitnienia. Wszystkie informacje są na bieżąco dodawane do istniejącej na witrynie Orchidarium.pl bazy danych kwitnienia "Co kwitnie w..." (http://www.orchidarium.pl/co_kwitnie/gatunki/index.php)."
Grażyna, Den Raibow Dance i Den transparens robią wrażenie! Warmingia eugenii też niczego sobie. Gratuluję!
Piotrze, Pleione Shantung ma bardzo wiele form barwnych i tych wyselekcjonowanych i nie. Naprawdę trudno będzie ustalić, co trafiło do Ciebie, ponieważ w necie nie wszystkie są zamieszczone. A nawet jak są, to nie zawsze fotki oddają rzeczywiste odcienie. 'Dukat' istotnie ma żółte kwiaty, tak jak Pln x confusa (jeden z rodziców).
Poza tym gratuluję nowości z rodzaju Cypripedium. Też poczyniłam pierwsze próby z tymi storczykami i nawet mam malutkie sukcesy
Cypripedium reginae alba
Cypripedium Sabine
Postanowiłam także poeksperymentować z 'muszymi'. Od maja kwitnie u mnie Ophrys apifera - jak niżej. Jeżeli przetrwa zimę i powtórzy kwitnienie........
A poza tym to u mnie w maju było skromnie:
Cattleya intermedia semi alba
Cattleya skinnerii semi alba
Lc Rojo
i 2 nieoznaczone
Choć nie jest ważna moja opinia ale muszę, inaczej się uduszę: przepiękne te gruntowce. Epifity, przy nich są jak nudne falki. Może kiedyś botanicy dojdą do powiększenia kwiatów. Gratulacje uprawiającym. Marta