Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Orchidarium, zdjęcie dla p.Joasi Nowak
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 28 grudnia 2005 16:08:28

Witam,

obiecane zdjęcie:

Górna półka z lewej strony nie dochodzi do końca, bo tam jest miejsce dla vand wiszących od góry.
Mniej więcej w środku wisi poziomo konar korkowy (tu źle widoczny), a na nim mnóstwo podkładek z roślinami.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Joanna Nowak
E-mail:  
Data: środa, 28 grudnia 2005 16:33:03
..aż mnie zatkało.. dzięki wielkie!Z chęcią bym weszła do tej "szafy", aby tam pomyszkować.Zastanawiam się tylko czy przy umieszczeniu z dala od okna wystarczy tyle światła ile Pani im zaserwowała . Asia

Data: środa, 28 grudnia 2005 16:43:31

Lewa strona częściowo jest "w zasięgu" okna. A skoro zakwitają mi tam vandy , np. Vanda Blue MAgic 4 razy w tym roku , to chyba nie jest im tak źle
I jeszcze zdjęcie dodatkowej świetlówki:

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: środa, 28 grudnia 2005 16:56:01
Pani Grażynko - z orchidarium to ja wiem, że u Pani kwitną i to jak pięknie - ale czy mi będą kwitnąć - nie mam możliwości ustawienia przy oknie. I jeszcze wielka prośba - jak grube są te boczne oświetlenia (właśnie mierzę kąty u siebie..)

Data: środa, 28 grudnia 2005 17:08:07

To są "pełne" oprawy z osłonami (bo to było w komplecie z orchidarium), ich grubość to 8,5 cm. Ale można bez osłon, to zejdzie z 1,5 cm... . No i można próbowac szukać czegoś "cieńszego"

A nawet dendrobia kwitną , mimo że nie stoją od strony okna...

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail: nowakmj@o2.pl
Data: środa, 28 grudnia 2005 17:30:48
wydawały się grubsze - dobrze bo obejdzie się bez wywalania kanapy i zmiany planów ulokowania orchidarium.
W 1-szym orchidarium miała Pani oświetlenie z lustrzanymi odbłyśnikami, a to - bez? Co lepsze? I jaka moc tych świetlówek - zamęczę Panią..Proszę o wyrozumiałość.

Data: środa, 28 grudnia 2005 17:56:53

Górny raster ma fabryczne dwukierunkowe odbłyśniki , boczne oprawy nie mają . Ale gdybym zdjęła osłony dla zamontowania odbłyśników, to nie zmieściłabym komputera .
Świetlówki 120 cm mają moc 36W, 60 cm - 18W. I to NIGDY nie jest za dużo , a nawet ZAWSZE za mało , w stosunku to teorii, na szczęście

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 28 grudnia 2005 18:08:15
Jeszcze raz dziękuję - teraz wiem czego mam szukać w sklepach i na co wydawać forsę.
Pozdrawiam, Asia

Data: środa, 28 grudnia 2005 18:13:11

Najważniejsze to dobrze wszystko przemyśleć , wszystkie sytuacje, warianty, możliwosci, itp., itd.
Lepiej mieć orchidarium później, niż źle skonstruowane, bo potem właściwie nie ma możliwości poprawy

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
Grażyna

Autor: Beata Sobieszczńska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: środa, 28 grudnia 2005 18:43:52
Uuu Grażynka a co takie puściutkie? Jeszcze dużo wejdzie

Pozdrawiam
Beata

Data: środa, 28 grudnia 2005 18:59:42

Puściutkie????? Nie ma obawy, zapełni się , przecież jakaś "żelazna rezerwa" musi być....

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna B.
E-mail: dmna2@o2.pl
Data: czwartek, 29 grudnia 2005 15:19:11
A mozna by nieśmiało prosić o zdjęcie tego drugiego jeszcze?...

Data: czwartek, 29 grudnia 2005 15:33:49
Znajdzie Pani te zdjęcia pod datą 24 - 25 II 2003 - tam też orchidaria p. Dziedzica
"Stare" orchidarium - po nowemu na pewno byłoby ciekawe - pani Grażynko, co Pani na to? - prosimy.
Asia

Data: czwartek, 29 grudnia 2005 15:44:31
W starym ...(http://www.orchidarium.pl/forum/read.php?f=0&i=514) nic się "technicznie" nie zmieniło . Tylko pod półkami są cieniutkie płyty z plexi, odprowadzające nadmiar wody po podlaniu, na boki...
Po prostu są tam prawie wyłącznie doniczki i u góry z boku kilka vandowatych, a na tylnej ścianie kilka tolumnii....

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl