Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  żółknące dendrobium loddigesii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Katarzyna S.
E-mail: ehi@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 19 stycznia 2006 19:47:21
Witam! Od pewnego czasu moje dendrobium loddigesii zrzuca liście. Na początku myślałam, że to normalny objaw u dendrobium, ale teraz nie jestem tego taka pewna. Pierwszy liść zżółkł ok. 2 miesiące temu, teraz mniej więcej co dwa tygodnie gubi kolejny liść. Warunki uprawy: w celu wywołania kwitnienia roślina została pod koniec listopada przeniesiona do pokoju gdzie panuje temp. ok 17-19 stopni w ciągu dnia, parapet zachodni. Co tydzień moczona gdy podłoże już zupełnie przeschło, nie pryskana. Od kiedy zaczęła częściej gubić liście została przeniesiona do pokoju gdzie panuje temp. ok 19-21 stopni, parapet wschodni. Poza moczeniem jest też pryskana bo myślałam, że może została przesuszona. Gubi liście coraz częściej. Jak temu zapobiec? Czy może jednak jest to normalny objaw, i dendrobium zakwitnie na bezlistnych łodygach? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam, Katarzyna

Autor: piotr.piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: czwartek, 19 stycznia 2006 20:02:21
Roślina wygląda na bardzo zdrową.Gubienie liści jest naturalne.Na tym etapie radziłbym nie podnosić temperatury nadmiernie i nie podlewać zanadto.Warto dać maximum światła ,bo teraz indukują się pąki.Tak trzymać i proponuję nie robić gwałtownych zmian roślinie,bo widać że jest jej dobrze.
Pozdrawiam PP.
No i oczywiście życzę obfitego kwitnienia ,a przy tej wielkości rośliny to może być lekko licząc ok.10 kwiatów.

Autor: Katarzyna S.
E-mail: ehi@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 19 stycznia 2006 20:50:32
Dziękuję za odpowiedź . Czyli niech stoi w tych 21 stopniach?

Katarzyna

Data: czwartek, 19 stycznia 2006 22:04:19
Chyba lepiej bliżej 17 st.C .I max.światła.
PP

Data: piątek, 20 stycznia 2006 21:34:53
I wtedy może będzie tak:

lub tak:

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: piątek, 20 stycznia 2006 21:49:36
Witam !

Śliczny .
Ale słyszałam, że takie kwitnienie, w przypadku tego storczyka, zdarza się tylko u Pana Piotra

Ciekawe czy i mnie się uda ?
Ale o ile będzie nawet 1 ( słownie jeden ) kwiat to będę skakać z radości
Na razie coś się powolutku pokazuje

Pozdrawiam Iwona

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 20 stycznia 2006 22:02:36

Masz rację Iwona! Takie kwitnienia to tylko u Piotra, ale co szklarnia, to szklarnia i nie mamy co się porównywać tylko cieszyć tym, że i u nas "conieco" zakwita

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl