Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Restrepia guttulata i Coelogyne fimbriata.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Daniel
E-mail:  
Data: poniedziałek, 30 listopada 2009 15:20:29
Witam wszystkich.
Od kilku lat uprawiam storczyki, głównie phalki, paphiopedila i kilka innych popularnych "parapetowych" odmian.
Na ostatniej wystawie kupiłem Restrepia guttulata i Coelogyne fimbriata.
Mam pytanie o praktyczne sposoby uprawy tych roślinek, jak długo kwitną i jak często. Wszystko co mogłem znaleźć w internecie to przeczytałem ale nie jest tego za wiele. Restrepię trzymam na północno wschodnim oknie w temp ok 19C w dzień na noc wynoszę na dwór do ok 6-8C. Coelogyne stoi na tym samy parapecie przez całą dobę wilgotność 45-55%.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Autor: Beata Z
E-mail: b.zdrzalik@op.pl
Data: środa, 2 grudnia 2009 10:26:23
Witam
Na temat Restrepii niestety nic nie doradzę, nie posiadam w kolekcji. Od roku uprawiam Coleogyne fimbriata, kwitło już u mnie dwukrotnie. Pierwsze kwitnienie wiosną a drugie w listopadzie. Kwiaty utrzymują się 2-3 tygodni. Trzymam je zimą na parapecie okna południowego, nieco osłonięte przez inne rośliny. Temperatury pomiędzy 21-23C w dzień, w nocy spada do 18-19C. Wilgotność 60-70%.
Pozdrawiam Beata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 2 grudnia 2009 11:43:42

Witam,

Arkusz uprawy Restrepia guttulata jest w dziale "Storczyki od A do Z" i jest tam wyraźnie napisane , że wilgotność - a to jeden z kluczowych parametrów uprawy tego gatunku - powinna wynosić przez cały rok 70-75%.

Na parapecie trudno to osiągnąć, ale proponuję nakryć roślinę jakimś przezroczystym pudełkiem. Jeżeli jest na podkładce, to radzę wstawić podkładkę do doniczki wypełnionej sphagnum, zwiększy to wilgotność. Od czasu do czasu trzeba oczywiście przewietrzać . Jak już się zaaklimatyzuje, to zwykle kwitnie prawie bez przerwy, wydając kolejne kwiaty. Żywotność pojedynczego kwiatu to do kilku dni, ale też dużo zależy tu od temperatury i wigotności.

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl