Autor: |
anniemrie |
E-mail: |
anniemarie@interia.pl |
Data: |
niedziela, 19 sierpnia 2012 22:59:56 |
Hej,
Dostałam 2 tyg. temu nowego storczyka, znanego też pod nazwą 'Anna Green', sporo czytałam na temat storczyków, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie.
Dostałam go pięknie kwitnącego ( kwitnie zresztą nadal ), ale zauważyłam już na początku, że z doniczki od spodu wystaje gnijący korzeń. Teraz zauważyłam, że całkowicie wysechł. Podlewałam kwiata raz w tygodniu, jak już miał sucho. Lecz teraz, ostatni raz podlewałam go też tydzień temu, a on nadal ma mokro. Korzenie z góry, które ledwo wystają z ziemi, też wyglądają jakby zaczynały gnić...
Słyszałam, że sklepowe storczyki mają niekiedy wciśniętą gąbkę w korzenie, dla utrzymania wilgoci lub nieodpowiednią ziemię.
Z wierzchu ziemia jest grudkowata, ale poniżej jest już zbita, boję się, że korzenie mają za mało powietrza, jak i światła (doniczka kolorowa, nieprzezroczysta).
Stąd moje pytanie, czy taki stan wymaga, aby storczyka przesadzić mimo że kwitnie, czy może jeszcze poczekać, aż przewkitnie i wtedy się za niego zabrać?
Jeśli potrzebne byłyby zdjęcia, dla lepszego rozeznania w sytuacji, to nie ma sprawy, proszę pisać. |
|
|