Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z Cambrią
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mirek K.
E-mail: miroslaw.kott@onet.eu
Data: niedziela, 7 października 2012 12:50:45
Witam forumowiczów,
Mam problem z Cambrią, która od pewnego czasu dostała ciemnych plamek na nowej bulwie. Czytałem kilka wątków i podejrzewam, że to "zasługa" Przędziorków. Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby spojrzeć na załączone zdjęcia? Będę wdzięczny; obawiam się o inne storczyki hodowane w pobliżu, choć na Phalenopsisach ani Dendrodium nie widać niczego niepokojącego.
Pozdrawiam oczekując na poradę....

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 7 października 2012 14:08:35
Czy powodem tych zmian mogą być przędziorki? Tak! Musisz to jednak sprawdzić czy są one na storczyku.
Poczytaj dokładnie temat: http://www.storczykarze.pl/forum/viewtopic.php?f=60&t=561
Przędziorki mogły uszkodzić tkankę delikatną storczyka , ale zasiedliły się tam już grzyby .
Proponuję roślinę podlać mieszanką preparatów [ Previcur 607 SL 0,15, + Topsin M 500 SC 0,1]
Jeżeli stwierdzisz obecność przędziorków, należny też podjąć z nimi walkę w jeden z opisanych sposobów.
Powodzenia, Maria

Data: poniedziałek, 8 października 2012 12:38:39
Bardzo dziękuje. Zaraz przyjrzę się dokładnie bulwie i podłożu. Czy opisane preparaty można stosować podczas kwitnienia storczyka? Moja Cambria wypuściła pęd kwiatowy i zaraz będzie rozkwitać.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: poniedziałek, 8 października 2012 20:04:04
Preparaty są systemiczne. Podlewamy nimi podłoże. One krążą w roślinie i nie sądzę by zaszkodziły kwitnieniu.

Data: wtorek, 9 października 2012 20:00:14
Dzięki za informację. Obejrzałem bulwę i przędziorków nie zobaczyłem, choć może lupa była za mała. Postaram się o mocniejszą. Preparaty antygrzybiczne oczywiście zastosuję, a potem - dla pewności spryskam przeciw przędziorkom.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl